15.06.2018 08:13

De vijf: eerste doelpuntenmakers op het WK voetbal

Joeri Gazinski maakte donderdagavond de openingstreffer op het WK voetbal voor Rusland. Het startsignaal voor de komende vier weken voetbalgeweld is gegeven. Welke vijf spelers gingen Gazinski voor met het maken van deze prestigieuze treffer?

1. Marcelo (eigen goal) – Brazilië-Kroatië (WK 2014)
Het liefst had linksback Marcelo de bal vanaf dertig meter in het Kroatië-doel gepegeld. In werkelijkheid ging het wat anders en schoot hij in het openingsduel onfortuinlijk de eerste treffer in zijn eigen doel. Brazilië wist de schade te repareren door met 3-1 te winnen. In de halve finale was Duitsland met 1-7 oppermachtig.

2. Siphiwe Tshabalala – Zuid-Afrika-Mexico (WK 2010)
De pass wat op maat, de afronding fenomenaal. Sipjiwe Tshabalala, een grote onbekende voor het publiek, groeide in één uithaal uit tot held. Met zijn treffer schoot hij zijn land op 1-0 tegen Mexico. Het werd uiteindelijk 1-1. Het overleefde de groep met Frankrijk, Uruguay en Mexico echter niet, ondanks een sensationele 1-2 overwinning op de Fransen.

3. Phillip Lahm – Duitsland-Costa Rica (WK 2006)
Ook de goal van Phillip Lahm was subliem. De vleugelverdediger speelde met zijn goede rechterbeen op de linksbackpositie, waar hij goed gebruik van maakte. Het was na zes minuten al raak. Duitsland won vrij eenvoudig met 4-2. In de halve finale struikelde het over Italië, de latere winnaar van het toernooi.

4. Papa Bouba Diop – Frankrijk-Senegal (WK 2002)
In Japan en Zuid-Korea wilde Frankrijk de WK-titel binnenslepen, maar dat werd geen succes. De openingstreffer van Papa Bouba Diop bleek de enige, waardoor het 0-1 voor Senegal werd. In de groepsfase wisten de Fransen ook niet te winnen van Denemarken en Uruguay, waardoor het WK ten einde kwam. Senegal reikte tot de kwartfinale.

5. Sampaio – Brazilië-Schotland (WK 1998)
Braziliaan Sampaio opende de score op het WK 1998 in Frankrijk al heel vroeg: in de vierde minuut schoot hij zijn land op voorsprong. Het bleek de opmaat voor een succesvol toernooi dat de Brazilianen naar de finale bracht. Daar aangekomen bleek gastland Frankrijk oppermachtig: het werd 0-3.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner