22.06.2018 22:00

Shaqiri én Xhaka in voetsporen van Fatton uit 1954

Xherdan Shaqiri werd het goudhaantje voor Zwitserland tegen Servië. De aanvaller van Stoke City FC is enorm belangrijk voor zijn land op het WK. Bij de laatste zes treffers van het land scoorde hij vier keer.

In totaal was Shaqiri bij laatste vijf van de zes Zwitserse goals op het Wereldkampioenschap betrokken. Naast vier goals gaf hij één assist. Alleen de Zwitser Josef Hügi (1954) scoorde vaker op WK's dan Shaqiri: zes keer.

Zwitserland kwam wel met 1-0 achter. Het was niet opvallend dat Aleksandar Mitrović de ban brak voor Servië. De spits van Fulham FC kopte al na vijf minuten de 1-0 binnen. De laatste vijftien keer dat Mitrović in de basis begon, was bij bij vijftien treffers betrokken. Dertien keer vond hij zelf het net, tweemaal gaf hij een assist.

In 2018 is de 23-jarige aanvaller sowieso lekker op dreef: hij scoorde achttien doelpunten in 26 wedstrijden voor club en land. De goal van Mitrović zal de Serviërs een veilig gevoel hebben gegeven. In de vorige tien duels dat hij scoorde voor zijn land won het land zes keer en speelde hij vier keer gelijk.

Afstandsknal
Granit Xhaka zette Zwitserland op gelijke hoogte met een mooie afstandsknal van zo'n twintig meter. Het blijkt een specialiteit van de Zwitser. Hij scoorde tien keer voor zijn land, waarvan de helft buiten de zestien meter was.

De middenvelder van Arsenal FC scoorde in 2014 ook al. Xhaka is de eerste Zwitser in 64 jaar die op twee opeenvolgende toernooien een goal maakt. Andre Abegglen (1934 en 1938) en Jacques Fatton (1950 en 1954) gingen de 64-voudig international voor. Ook Shaqiri voegde zich later bij dit illustere rijtje.

Door het gelijkspel is Servië op gelijke hoogte gekomen met Brazilië. Beide landen hebben vier punten verzameld. Zwitserland pakte in de eerste speelronde tegen de Brazilianen al een punt, dus hun totaal staat nu op twee.