29.06.2018 10:00

De 5: laatste achtste finales van het WK (1998–2014)

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Het Wereldkampioenschap in Rusland is toe aan de achtste finales, daarom blikken wij terug op deze fases van het toernooi van de laatste vijf edities.

WK 2014:
Voor de fans van het Nederlands elftal liggen de achtste finales van vier jaar terug nog vers in het geheugen. De ploeg van Louis van Gaal leek door Mexico uit het toernooi gekegeld te worden, maar diep in de tweede helft vond er een wederopstanding plaats van Oranje. Eerst ramde Wesley Sneijder de bal tegen de touwen, waarna invaller Klaas-Jan Huntelaar via de strafschopstip met de beslissende het Oranje-publiek in extase bracht: 2-1. Opvallend was dat in vijf van de acht wedstrijden de beslissing pas viel in de verlenging of na strafschoppen. 

WK 2010:
In Engeland hadden ze dolgraag gezien dat de VAR er in 2010 al was. De Engelsen voelden zich na het treffen met de Duitsers in de achtste finale bestolen. En terecht. Frank Lampard had namelijk een geldig doelpunt gemaakt, maar de arbitrage besloot dat de bal niet over de lijn was geweest. Het was een kantelpunt in het duel, want Duitsland won uiteindelijk met ruime cijfers van de Engelsen: 4-1. Oranje speelde in Zuid-Afrika tegen het zwakke Slowakije en had weinig problemen om de kwartfinale te bereiken: 2-1

WK 2006:
Ook de achtste finale van 2006 is nog altijd een memorabele. Vier dagen geleden precies twaalf jaar terug was daar één van de grootste slachtpartijen uit de geschiedenis van het WK, met Nederland en Portugal in een zeer negatieve hoofdrol. In totaal werden er namelijk zestien gele kaarten gegeven door de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov, die voor vier spelers zelfs een tweede gele kaart in petto had. Spanje, toen al met Sergio Ramos als basisspeler, verliet in die fase het toernooi na een 1-3 nederlaag op de de latere verliezend finalist Frankrijk. 

WK 2002:
Zoals bekend is Oranje niet aanwezig op het huidige WK. Dat gold ook voor het toernooi in Japan en Zuid-Korea. Guus Hiddink was wel aanwezig, als bondscoach van gastland Zuid-Korea. Met dat land zorgde hij voor een daverende verassing, door de supersterren uit Italië met 2-1 te verslaan, mede door enkele dubieuze beslissingen van scheidsrechter Byron Moreno. In Italië wordt nog altijd gesproken over 'de schande van Daejon'. Vooral de tweede gele kaart voor vedette Francesco Totti, wegens een schwalbe in de ogen van Moreno, viel niet goed bij de Italianen. Brazilië, de wereldkampioen van dat jaar, versloeg in de achtste finales België met 2-0, mede door een treffer van topscorer Ronaldo. 

WK 1998:
"Davids. Davids, jaaaaaa! Davids, hij heeft nog nooit gescoord voor het Nederlands elftal. Dit is zijn eerste Oranje-goal en hij verdient hem. Edgar Davids schiet Nederland naar de kwartfinale. Oh, wat een ontlading!" Het zijn de bekende woorden van het televisiecommentaar nadat Davids Oranje diep in blessuretijd met een geweldige beuk op 2-1 bracht tegen Joegoslavië. Ook was destijds de geboorte van het wonderkind Michael Owen, die met een geweldige solo scoorde tegen Argentinië en de wereld versteld deed staan. De treffer van Owen was echter niet genoeg voor de zege, want mede door een rode kaart van David Beckham ging het duel naar strafschoppen. Deze werden beter genomen door de Argentijnen. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner