04.07.2018 14:45

VAR bewijst waarde volgens de cijfers van de FIFA

Tijdens het huidige Wereldkampioenschap in Rusland maakt de hele wereld kennis met de Video Assistant Referee (VAR). Het technische hulpmiddel voor scheidsrechters kan op voor- en tegenstanders rekenen, maar het zorgt er in ieder geval voor dat er meer juiste beslissingen genomen worden. 

Dat maakte de scheidsrechtersbaas van de FIFA bekend. Pierluigi Collina, over het algemeen beschouwd als de beste scheidsrechter aller tijden, gaf aan dat het systeem nog altijd niet perfect is maar dat er meer correcte ingrepen worden genomen. Volgens de scheidsrechtersbaas is het percentage goede beslissingen namelijk gestegen van 95% naar 99,3%. Een goede ontwikkeling dus naar een eerlijkere sport. Per WK-wedstrijd wordt gemiddeld zeven keer de VAR ingezet om een beslissing te controleren. 


 Lees ook: Pas in '94 waren er meer Europese landen kwartfinalist 


Eén van de meest geprezen beslissingen van de VAR was de ingreep tijdens het duel Brazilië – Costa Rica (2-0). Scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal op de stip na een vermeende overtreding op Neymar. Danny Makkelie, de man achter de televisieschermen, sprak in het oortje van Kuipers dat hij de beelden moest controleren omdat hij twijfelde of het wel een penalty was. Na het zien van de beelden zag Kuipers dat hij fout zat en draaide zijn beslissing terug.

Het zorgde ervoor dat beide scheidsrechters een hoop complimenten kregen. Bovendien is Makkelie van alle videoscheidsrechters het vaakst ingezet. De kans is aannemelijk dat hij ook tijdens de finale mag assisteren als VAR. Of dat met kompaan Kuipers op het veld zal zijn, is nog maar de vraag. Maar beide heren staan er goed op bij de FIFA.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner