08.07.2018 16:11

Hoe doet Kane het ten opzichte van eerdere topscorers?

Engelsman Harry Kane voert met zes doelpunten de topscorerslijst van het Wereldkampioenschap aan, ondanks dat hij niet scoorde tegen Zweden. Hij heeft nog twee wedstrijden om te kijken waar zijn plafond ligt.

Sinds 1978 is er slechts één speler die vaker scoorde op het WK dan Kane: de Braziliaanse Ronaldo vond tijdens het gewonnen Wereldkampioenschap in 2002 acht keer het net. Op de overige negen toernooien kwam de topscorer zeven keer op evenveel treffers als Kane. In 2006 (Miroslav Klose) en in 2010 (Thomas Müller, Wesley Sneijder, Diego Forlán en David Villa) kwam de topschutter tot vijf goals.


Lees ook: Europeanen grijpen de macht op het Wereldkampioenschap 


In vergelijking met Ronaldo doet Kane het goed. De Braziliaanse spits stond na de kwartfinale in 2002 op vijf doelpunten, terwijl Kane er nu al zes achter zijn naam heeft. Hij heeft nog twee wedstrijden om de oud-spits van onder meer Real Madrid te verslaan.

Fontaine
Het is wat onwaarschijnlijker dat hij spelers uit een verder verleden zal passeren. Nog altijd is Fransman Just Fontaine met dertien doelpunten op het WK in 1958 recordhouder. De aanvaller stond destijds na de groepsfase al op gelijke hoogte met Kane. Na de kwartfinale had hij er acht in het net liggen.

Een plek in de all-time top vijf voor de 24-jarige spits van Tottenham Hotspur FC behoort wel degelijk tot de mogelijkheden. Een hattrick kan hem zelf heel dichtbij de top drie brengen.

Meeste goals op WK-editie

  1. Just Fontaine (Frankrijk, 1958) - dertien goals
  2. Sándor Kocsis (Hongarije, 1954) - elf goals
  3. Gerd Müller (Duitsland, 1970) - tien goals
  4. Ademir (Brazilië, 1950) en Eusébio (Portugal, 1966) - negen goals
  5. Guillermo Stábile (Argentinië, 1930) en Ronaldo (Brazilië, 2002) - acht goals

Kane kan de eerste Engelse WK-topscorer worden sinds Gary Lineker in 1986. De oud-spits scoorde toen zes keer. Toch zijn er nog meerdere spelers die jagen op de individuele prijs. De Belgische spits Romelu Lukaku volgt hem met vier doelpunten, terwijl de Fransmannen Kylian Mbappé en Antoine Griezmann op drie goals staan.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner