15.07.2018 19:03

Frankrijk meldt zich bij meervoudig WK-winnaars

Voor de tweede keer in de geschiedenis van het land heeft Frankrijk het Wereldkampioenschap gewonnen. In de finale van het eindtoernooi in Rusland werd Kroatië met 4-2 verslagen. Het was een eindstrijd vol gedenkwaardige momenten.

Zo werd het eerste eigen doelpunt ooit in een WK-finale gemaakt en was er ook een technologische unicum te bewonderen in Moskou. Voor het eerst in de laatste wedstrijd van een mondiaal eindtoernooi werd een penalty gegeven na ingrijpen van de videoarbitrage.

Vijf minuten voor rust kreeg Ivan Perišić de bal tegen zijn hand, dit werd echter niet waargenomen door scheidsrechter Néstor Pitana. Zijn assistent in het videocentrum waarschuwde hem voor een eventuele penaltysituatie en na het terugkijken van de beelden ging de bal op elf meter. Antoine Griezmann benutte het buitenkansje.

Daarvoor werd er al twee keer gescoord in het Luzhniki. Mario Mandžukić was verantwoordelijk voor de eerste eigen goal in een WK-finale ooit, Perišić zorgde na een half uur voor de 1-1. Frankrijk ging dus met een 2-1 voorsprong rusten. Het verleden wijst uit dat dit bijna een garantie is om ook de eindzege te pakken.

In zeven eerdere finales stond een land na 45 minuten op een voorsprong, zes keer ging de zege ook naar het land dat op de helft van het duel op voorsprong stond. Alleen tijdens het eerste WK ooit (1930) ging het na een voortvarende start mis voor Argentinië tegen Uruguay. In twaalf van de twintig gespeelde finales – in 1950 werd er een eindronde gebruikt om het toernooi te beslissen – stond het bij rust gelijk tussen de finalisten.

Omdat Kroatië in de tweede helft meer risico in het spel legde, kwam Frankrijk in zijn kracht te spelen. Met de snelheid van onder anderen Kylian Mbappé en Griezmann werden de broze plekken in de Kroatische defensie blootgelegd en via Paul Pogba en Mbappé kwam Frankrijk na 65 minuten op een 4-1 voorsprong. Voor Mbappé een mooie mijlpaal, hij is de eerste tiener die een doelpunt maakt in een WK-finale sinds Pelé in 1958. De legendarische Braziliaan was in de met 5-2 gewonnen finale tegen Zweden goed voor twee goals.

Ondanks een stuiptrekking van Kroatië, Mandžukić profiteerde van geblunder van Hugo Lloris, kwam de tweede eindzege voor Frankrijk op een WK niet meer in gevaar. 7.309 dagen na de WK-winst in eigen land, toen bondscoach Didier Deschamps nog op het middenveld van Les Bleus speelde, pakte Frankrijk weer de wereldbeker.

Het land mag zich nu samen met Brazilië (5), Duitsland (4), Italië (4), Argentinië (2) en Uruguay (2) meervoudig WK-winnaar noemen. Voor Kroatië rest de gedachte dat het in 2018 de beste prestatie ooit heeft neergezet in de historie van het land. In 1998 werden de Kroaten ten koste van Oranje derde.