13.11.2018 20:49

Goalgetter Miedema schiet tiental Oranje naar tweede WK

De OranjeLeeuwinnen hebben voor de tweede keer het Wereldkampioenschap bereikt. Na de eerste deelname in 2015 is de ploeg van Sarina Wiegman wederom gekwalificeerd, nadat het in de return van de play-offs overeind bleef tegen Zwitserland: 1-1.

Voor een recordaantal toeschouwers, met 5.840 bezoekers keken er nog nooit zo veel mensen naar een duel van de Zwitserse vrouwen, verdedigde Nederland een 3-0 voorsprong. In de openingsfase maakten de OranjeLeeuwinnen het zichzelf moeilijk, want Anouk Dekker pakte na acht minuten spelen een rode kaart. Het deerde Oranje niet, want ook met een speelster minder was het de betere ploeg.

Viviane Miedema maakte 0-1 voor de OranjeLeeuwinnen. Het was voor de aanvalster alweer interlanddoelpunt nummer 53, in 68 wedstrijden. Daarmee haalt de Arsenal FC-speelster een ongekend moyenne van 0,79 doelpunten per wedstrijd, het hoogste van alle Oranje-speelsters ooit met meer dan vijftien goals. Alleen Manon Melis scoorde vaker namens Oranje. In totaal 59 keer in 136 wedstrijden, wat haar een gemiddelde van 0,43 goals per duel oplevert. Coumba Sow zorgde nog wel voor de gelijkmaker, maar over twee duels was Nederland met 4-1 veel te sterk. Daardoor gaan de OranjeLeeuwinnen de kokers in en wacht men in spanning af op de loting op 8 december.

WK 2015 Canada
​​​​​​Lieke Martens scoorde het eerste Nederlandse doelpunt op een WK ooit. Tegen Nieuw-Zeeland was haar doelpunt genoeg voor een 0-1 zege. Nederland haalde mede hierdoor de achtste finale in 2015. Kirsten van der Ven werd dat toernooi topscorer voor Nederland door twee doelpunten te maken. Daarnaast was het zeer opvallend dat Shanice van der Sanden op het WK in Canada slechts acht minuten speelde. Dit was het laagste aantal van alle Oranje-speelsters die in actie kwamen. In drie jaar tijd heeft van der Sanden zich gekroond tot één van de smaakmakers van de OranjeLeeuwinnen.

Prijzengeld t.o.v. de mannen
Het prijzengeld voor het Wereldkampioenschap van 2022 in Qatar voor mannen staat op €384.000.000. Dat is aanzienlijk meer dan het prijzengeld dat beschikbaar is gesteld voor het Wereldkampioenschap in 2019 voor vrouwen. Dat bedrag staat namelijk op €26.900.000.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner