08.06.2019 17:41

Prijzengeld WK vrouwen 13 maal lager dan mannen

De KNVB zette vorige week een belangrijke stap in de financiële compensatie voor de OranjeLeeuwinnen, de FIFA blijft nog flink achter. De deelnemers aan het WK mogen dertien keer minder prijzengeld verdelen dan de mannen.

Direct na het WK gaat de nieuwe commerciële overeenkomst tussen de KNVB en de OranjeLeeuwinnen in. Stapsgewijs zal de voetbalbond in 2023 net zoveel betalen aan de vrouwen als aan de mannen. Die extra steun in de rug voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal blijft uit bij de FIFA. Bij het huidige WK is in totaal 26,4 miljoen euro prijzengeld te verdelen. Bij het WK 2018 in Rusland bij de mannen was dat bedrag 357 miljoen euro.

De prijzenpot van de mannen is ruim dertien keer meer gevuld, maar dat verschil was bij het vorige WK in Canada nog veel groter. Op dit WK in Frankrijk - dat zaterdag de aftrap kende - is dubbel zoveel geld te verdienen ten opzichte van het eindtoernooi in 2015. Een eerste stap is dus gezet, al steunt spelersvakbond FIFPro een initiatief om het prijzengeld veel sneller gelijk te schalen.

Fooi na EK-winst
In 2017 werd Nederland in eigen land Europees kampioen. Na de zege op Denemarken werd een premie van 2,7 miljoen euro opgestreken. Dit kwam bovenop de startpremie van drie ton, vijf ton voor het bereiken van de kwartfinale, zeven ton voor de halve finale en nog ruim een miljoen voor het winnen van de finale. In totaal werd er ruim 5,2 miljoen euro bij elkaar gespeeld, een fooi bij de acht miljoen euro die elk land enkel als startpremie ontvangt voor het EK 2016 bij de mannen.

Volle stadions
Aan gebrek aan enthousiasme van de fans ligt het niet. De ticketverkoop bereikte al in een april een recordhoogte: de halve finale en finale in Lyon waren toen al uitverkocht. In het Groupama Stadium van Olympique Lyon is plaats voor 60.000 fans.

Ook de OranjeLeeuwinnen kunnen rekenen op de steun van vele fans. Voor de drie groepswedstrijden zijn de vakken voor de supporters uit Nederland volledig uitverkocht. Tegen Nieuw-Zeeland en Canada zijn er via de kanalen van de FIFA op de neutrale vakken nog wel een aantal tickets, voor het duel tegen Kameroen in Valenciennes is geen enkele kaart meer te krijgen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner