09.06.2019 15:04

Braziliaanse (41) in actie op recordaantal WK's

De Braziliaanse Formiga (41) startte zaterdagmiddag in de basis van het duel Brazilië - Jamaica op het Wereldkampioenschap in Frankrijk. Zij is de eerste voetballer ooit die op zeven verschillende WK's op het veld stond.

Formiga speelde in 1995 voor het eerst op de mondiale eindronde in Zweden, wat het begin was van een vierjaarlijkse voetbalzomer. In 1999 reisde ze met haar land mee naar de Verenigde Staten, in 2003 was ze er opnieuw bij in de Verenigde Staten, 2007 werd het WK gespeeld in China, in 2011 speelde ze met Brazilië in Duitsland, in 2015 ging ze voor het WK naar Canada en in 2019 staat ze ook weer op het veld in Frankrijk. De finaleplaats in 2007 was de beste prestatie, maar die eindstrijd ging verloren tegen Duitsland (2-0).

Spelers met de meeste WK's achter hun naam:

  • Formiga (Brazilië) - 7
  • Lothar Matthäus (Duitsland) - 5
  • Antonio Carbajal (Mexico) - 5
  • Rafael Márquez (Mexico) - 5

Er is geen voetballer die op zoveel WK's actief was als Formiga. En de middenvelder van Paris Saint-Germain is na haar speeltijd tegen Jamaica nog een record rijker. Het was haar 26ste wedstrijd op een mondiale eindronde, waarmee ze de Duitser Lothar Matthäus definitief achter zich laat. In de groepswedstrijden tegen Australië en Italië kan ze haar record verder aanscherpen, met mogelijk vervolgens nog de knock-out wedstrijden.

Formiga is een laatbloeier. Pas op 39-jarige leeftijd maakte ze de overstap naar een Europese topclub. Na verscheidene contracten in Brazilië en de Verenigde Staten is ze in Parijs een belangrijke speelster van de club geworden. Zo stond ze in de Champions League in vijf wedstrijden in de basis dit seizoen, tot het avontuur eindigde in de kwartfinale tegen Chelsea FC.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner