25.06.2019 12:05

VAR toont dames geen genade: veel meer strafschoppen

Voor de eerste keer is er een VAR op het WK vrouwen, en de videoscheidsrechter laat zich gelden ook. Mede dankzij de inbreng van de VAR is het aantal strafschoppen op de huidige eindronde flink toegenomen ten opzichte van vier jaar geleden.

In het duel in de achtste finale tussen Zweden en Canada ging de bal na aanraden van de videoscheidsrechter op de stip. Na een handsbal kreeg Janine Beckie vanaf elf meter een uitgelezen kans om beide ploegen op gelijke hoogte te schieten, maar zij zag haar strafschop gekeerd worden. Daardoor bleef de 1-0 voorsprong voor Zweden tot het laatste fluitsignaal staan.

De strafschop voor Canada was al de 22ste van het toernooi. Om dat aantal te bereiken hadden de dames 42 wedstrijden nodig. Vier jaar geleden stond de teller op 22 strafschoppen aan het einde van het WK, na 52 duels. In de tien resterende wedstrijden zal daar ongetwijfeld nog overheen worden gegaan.

Curieuze VAR-momenten
In de groepsfase liet de VAR zich al gelden, maar in alle duels in de achtste finales eiste de videoscheidsrechter een hoofdrol op. Het spel wordt er eerlijker van, maar dat leken de dames van Kameroen niet te bevatten. Zij stonden op het punt om de wedstrijd te laten staken door van het veld af te lopen, nadat een Engels doelpunt werd goedgekeurd, terwijl aan de andere kant een Kameroens doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

  • Duitsland 3-0 Nigeria: strafschop voor Duitsland dankzij de VAR.
  • Noorwegen 4-1 (1:0, 1:1, 1:1) d.p. Australië: geen strafschop Australië na bekijken van de beelden.
  • Engeland 3-0 Kameroen: doelpunt Engeland goedgekeurd, doelpunt Kameroen afgekeurd na bekijken van de beelden.
  • Frankrijk 2-1 Brazilië: doelpunt Frankrijk afgekeurd, doelpunt Brazilië goedgekeurd, doelpunt Brazilië afgekeurd.
  • Spanje 1-2 Verenigde Staten: VAR twijfelt aan strafschop VS, maar beslissing blijft toch staan.
  • Zweden 1-0 Canada: strafschop Canada dankzij de VAR.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner