04.07.2019 09:02

Nederland voegt zich door Leeuwinninen in bijzonder rijtje

Na drie WK-finales van de mannen spelen de vrouwen zondagavond hun eerste mondiale finale. Er zijn maar vier landen die zowel bij de mannen als vrouwen de eindstrijd haalden, waar Oranje zich na de zege op Zweden (1-0) toe schaarde.

Sinds 1991 wordt het WK vrouwen gehouden, waarna er zestien finalisten kwamen. De OranjeLeeuwinnen maken zich op voor hun allereerste finale, in navolging van de Nederlandse mannen (1974, 1978, 2010). De dames van tegenstander Verenigde Staten hebben veel meer ervaring. Zij zijn regerend wereldkampioen, wonnen al eerder het WK in 1991 en 1999 en verloren in 2011 de finale. Maar hun mannen reikten nog nooit zover op de mondiale eindronde.

Landen die bij zowel mannen als vrouwen tot de WK-finale reikten:

  • Nederland
  • Zweden
  • Duitsland
  • Brazilië

De Zweedse dames verloren in 2003 de finale van Duitsland, nadat de mannen in 1958 in de finale tegen Brazilië ten onder gingen. Net als Nederland wachten zij nog op de eerste WK-titel. Brazilië en Duitsland hebben een rooskleurigere erelijst. De Brazilianen zijn recordhouder bij de mannen met vijf titels, al wachten de vrouwen na de verloren finale in 2007 (vs. Duitsland) nog op de eerste gouden medaille. Duitsland won tweemaal de WK-finale voor vrouwen en vier keer bij de mannen.

Afrekenen met WK-trauma
De Nederlandse dames krijgen zondag om 17.00 uur de kans om af te rekenen met de WK-trauma's die zijn opgelopen bij de mannen. In 1974, 1978 en 2010 ging Nederland met minimaal verschil onderuit. Komt er een nieuwe Rensenbrink tegen de paal of de teen van Casillas, of valt het tegen de Verenigde Staten net de goede kant op?

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner