24.11.2019 16:50

Vijf Nederlanders dingen mee naar de Wereldbeker

Na de zege van Flamengo RJ van de Copa Libertadores is het deelnemersveld van de Wereldbeker bekend. Er zullen drie Nederlanders actief zijn in december, als de zeven clubs het tegen elkaar gaan opnemen.

Flamengo (Zuid-Amerika) en Liverpool FC (Europa) vertegenwoordigen de meest prominente werelddelen en zullen daarom pas in de halve finales instromen. Dan is het toernooi al in volle gang. Al Sadd (Qatar) en Hienghène Sport (Nieuw Caledonië) spelen op 11 december de eerste ronde van het toernooi.

CF Monterrey (Mexico), waar Vincent Janssen onder contract staat, zal het vervolgens opnemen tegen de winnaar van dat duel. Ook spelen Al Hilal (Saoedi-Arabië) en Espérance de Tunis (Tunesië) in diezelfde tweede ronde tegen elkaar. In de halve finales spelen Liverpool en Flamengo tegen de winnaars van die wedstrijden.

De finale vindt plaats op 21 december, precies twintig dagen na de openingswedstrijd. De timing van het toernooi is allerbelabberdst voor Liverpool. The Reds spelen de halve finale van de Wereldbeker op 18 december in Qatar, maar spelen één dag eerder tegen Aston Villa voor de League Cup. Manager Jürgen Klopp zal dus twee verschillende ploegen moeten formeren om in beide wedstrijden aan de aftrap te kunnen verschijnen.

Deelnemersveld Wereldbeker

  1. Flamengo RJ (Brazilië) - winnaar Copa Libertadores
  2. Liverpool (Engeland) - winnaar UEFA Champions League
  3. CF Monterrey (Mexico) - winnaar CONCACAF Champions League
  4. Espérance de Tunis (Tunesië) - winnaar CAF Champions League
  5. Al Hilal (Saoedi-Arabië) - winnaar AFC Champions League
  6. Hienghène Sport (Nieuw Caledonië) - winnaar OFC Champions League
  7. Al Sadd (Qatar) - winnaar Qatar Stars League

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Prominente spelers
Er zullen mogelijk vijf Nederlanders in actie komen voor de Wereldbeker. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum behoren tot de sterkhouders van Liverpool, maar ook jongelingen Ki-Jana Hoever en Sepp van den Berg staan daar onder contract. Door het overvolle speelschema is het aannemelijk dat Klopp gedwongen is de talenten speeltijd te geven.

Bij Monterrey moet Vincent Janssen het geregeld doen met invalbeurten. Zondagmiddag kwam hij na 42 minuten binnen de lijnen voor de geblesseerde sterspeler Rogelio Funes Mori, die toen al twee doelpunten had gemaakt. De blessure - de ernst is nog niet bekend - is mogelijk goed nieuws voor de Nederlandse spits, die dit seizoen pas tweemaal in de basis begon. Janssen is bij Monterrey ploeggenoot van Celso Ortíz, voormalig speler van AZ Alkmaar.

Ook Flamengo RJ zal aantreden met een oude bekende van de Eredivisie. De Spanjaard Pablo Marí speelde in het seizoen 2017/2018 voor NAC Breda en vertolkte een hoofdrol bij de zege van de Copa Libertadores. De verdediger is daar ploeggenoot van Filipe Luís (voormalig Atlético Madrid en Chelsea FC), Rafinha (Bayern München), Diego Alves (Valencia CF) en Diego (onder meer Juventus, VfL Wolfsburg, Atlético Madrid).

Ook andere (voormalig) wereldsterren staan ingeschreven voor de Wereldbeker. Sebastian Giovinco (Juventus) en Bafétimbi Gomis (Olympique Lyon) spelen bij Al Hilal.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner