21.06.2018 22:00

Cijfers wijzen uit: Messi onbereikbaar voor ploeg

Argentinië heeft opnieuw dure punten laten liggen in groep D. Kroatië gaf de Argentijnen letterlijk en figuurlijk geen kans. Lionel Messi was onzichtbaar. Het werd 0-3 en Argentinië balanceert op de rand van de afgrond

Het spitsenkoppel van Argentinië kwam er niet aan te pas. Lionel Messi en Sergio Kun Agüero vormden samen de voorhoede, maar werden nauwelijks bereikt door hun ploeggenoten. Messi had in de eerste helft twintig keer de bal aan zijn voeten, maar dat was nul keer in het zestienmetergebied. Agüero had maar zeven balcontacten in de eerste helft en werd de laatste 21 minuten voor rust zelfs geen één keer bereikt.

Ook kwam er geen gevaar van de aanvallers. Messi schoot in de vorige wedstrijd, tegen IJsland, liefst elf keer. Tegen Kroatië was hij vrijwel kansloos: slechts één keer ondernam hij een poging. Agüero schoot ook één keer, maar dat was geen probleem voor Kroatië. Na 54 minuten moest hij het veld ruimen voor Juventus-aanvaller Gonzalo Higuaín, maar ook hij kreeg geen bruikbare bal.

Laconiek
Aan de 1-0 van Kroaat Ante Rebic ging een gruwelijke fout vooraf. De doelman van Argentinië, Willy Caballero, speelde de bal laconiek in de voeten van de 24-jarige aanvaller van Eintracht Frankfurt. Hij haalde verwoestend de trekker over en liet de blunderende doelman kansloos. Caballero was dit seizoen reservedoelman bij Chelsea FC, waar hij dertien duels onder de lat stond.

Aanvoerder Luka Modrić maakte het voor Argentinië, met Ajacied Nicolás Tagliafico in de basis, in de 81e minuut nog onverdraaglijker. De Real Madrid-middenvelder schoot van afstand raak en scoorde zo zijn tweede doelpunt van het toernooi. Ivan Rakitić maakte er in blessuretijd zelfs 0-3 van. Door de nederlaag heeft Argentinië nu vier keer op rij niet gewonnen op het WK. Dat is nog nooit gebeurd in de historie van het land.

Het wordt een loodzware opgave voor Messi&co om de volgende ronde te bereiken. Kroatië heeft de volle buit, terwijl Argentinië slechts één punt heeft verzameld. Het doelsaldo zal in de laatste ronde waarschijnlijk een grote rol spelen.