11.06.2014 17:00

De ontbrekende elf - Deel 2

Voetbal.com heeft een elftal samengesteld van de beste spelers die nooit het WK haalden. De komende dagen zal het elftal voorzichtig bekend worden. Vandaag het middenveld.

Jari Litmanen
Hij was één van de steunpilaren van het gouden Ajax in 1994-1995. Mede dankzij zes doelpunten van de Fin, won Ajax in dat seizoen de Champions League en de Wereldbeker. In die jaargang werd Litmanen ook nog eens derde in de verkiezing van Europees voetballer van jaar, achter George Weah en Jürgen Klinsmann. En volgens een in 2007 gepubliceerde lijst van de AFS (Association of Football Statisticians) staat hij op een 53e plaats van de beste spelers aller tijden. Met recht kan dus worden gezegd dat Jari Litmanen één van de beste spelers ooit is, maar heeft nooit op een WK gespeeld.

Net als Hyypiä, heeft de schaduwspits de pech dat hij uit een klein voetballand komt en dat zijn teammaten niet hetzelfde talent hadden als hij. Voor Litmanen, Fins recordinternational en all-time topscorer, is het ontbreken op een WK slechts een smetje op zijn fantastische carrière. In zijn in totaal 24-jarige loopbaan (!) won hij behalve de Champions League en Wereldbeker met Ajax, ook de UEFA Cup met Liverpool. Daarnaast won hij met HJK Helsinki, Ajax, Liverpool, MyPa vijf landskampioenschappen, zeven nationale bekers, vier nationale Supercups en twee Europese Supercups.

David Ginola
Als je tot beste speler van de Premier League wordt uitgeroepen, heb je wat in je mars. David Ginola werd in 1999 als speler van Tottenham Hotspur uitgeroepen tot speler van het jaar in Engeland. Johan Cruijff vond dat hij in die tijd de beste speler ter wereld was. Toch kwam Ginola nooit uit op een wereldkampioenschap voetbal. Daar was de technicus pur sang zelf schuldig aan.

Het is 17 november 1993 en Frankrijk staat een minuut voor tijd op 1-1 in de beslissende wedstrijd tegen Bulgarije. Een gelijkspel volstaat voor ‘de Haantjes’. Ginola krijgt ver op de Bulgaarse helft de bal. Maar de middenvelder besluit in plaats van tijd te winnen, een voorzet te geven. Die mislukt. Gevolg: binnen drie passes en zeventien seconden staat Bulgarije voor het Franse doel en schiet Emil Kostandinov met een kanonskogel Bulgarije naar het WK 1994 in Amerika en is Frankrijk knock-out. Ook was Ginola niet actief op het voor Frankrijk zo succesvolle WK van 1998. Hij raakte uit de gratie bij bondscoach Aimé Jacquet en kwam slechts tot een paar invalbeurten. In 1995 speelde de middenvelder de laatste interland, zonder ooit een eindronde te hebben gespeeld.

Massimo Bonini
Als clubspeler alles winnen wat er te winnen valt, maar als international altijd alles verliezen. Het overkwam Massimo Bonini. Als speler van Juventus won hij in 1984 de Europa Cup 2, in 1985 de Europa Cup 1 (de finale van het Heizeldrama) en de Wereldbeker. Verder werd hij met ‘de Oude Dame’ ook nog eens drie keer Italiaans landskampioen. De reden dat hij nooit één schamele interland won, is vanwege het feit dat hij een San Marinees paspoort heeft. Opvallend genoeg sloeg hij veel aanbiedingen om voor het Italiaanse nationale elftal uit te komen, in de wind. Hij was San Marinees en daarom wilde hij alleen in het shirt van het dwergstaat uitkomen. Dat kon pas vanaf 1990, omdat San Marino toen pas werd geaccepteerd als lid van de UEFA. In totaal speelde Bonini negentien interlands voor San Marino en alle negentien werden verloren. 

Voor deel 1 van deze rubriek klik hier

Door: Jesper Davelaar

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner