06.09.2015 16:36

Alonso: "Engelse voetbalcultuur aanpassen"

Met 143 Premier League-wedstrijden en vijf jaar ervaring in Engeland heeft Bayern München-speler Xabi Alonso gekeken naar het nationale elftal van de Engelsen. De Spanjaard vindt dat het land de voetbalcultuur aan moet gaan passen.

In gesprek met de Sunday Times werpt de oud-speler van Liverpool een blik op de welbekende, Engelse traditie. "Je speelt de bal heen en weer op het middenveld, wachtend op het moment dat je beslissend kunt zijn. Maar dat is niet wat het publiek in Engeland wil, die bal moet naar voren. Het Engelse voetbal heeft haar historie en het is goed dat een land vasthoudt aan een traditionele speelstijl", vindt de Spanjaard. "Maar je moet je misschien ook aanpassen aan het hedendaagse voetbal."

"Ik wil niet zeggen dat er een probleem is met de Engelse fans of met hun geduld. Ze hebben nu eenmaal die traditie geabsorbeerd, het is waar ze gewend aan zijn. Verandering kost nu eenmaal tijd." In zijn periode bij Liverpool kreeg Xabi Alonso veelvuldig te maken met middenvelders die volledig anders in het voetballeven staan dan hijzelf.

"Ik kan me nog een interview met een jeugdspeler van Liverpool herinneren. Hem werd gevraagd waar zijn kracht ligt, en hij zei tackelen. Dat deed me pijn, als een middenvelder. Ik hou van een goede tackle, maar het moet niet je kracht zijn."

Overigens plaatste Engeland zich deze week als eerste land via de kwalificatiereeks voor het Europees Kampioenschap, dat in 2016 in Frankrijk georganiseerd wordt. Voor de Engelsen is het een nieuwe kans om zich te bewijzen op een eindtoernooi, aangezien het land in de afgelopen tien jaar een plek in de kwartfinale op het Wereldkampioenschap van 2006 als beste prestatie kan rekenen. Vorig jaar werd het al in de groepsfase van het WK in Brazilië uitgeschakeld. Ditzelfde gold overigens voor Spanje, met Xabi Alonso in de gelederen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner