05.06.2018 08:30

Feyenoord hofleverancier namens Eredivisie op WK

Tijdens het Wereldkampioenschap in Rusland zullen er vijftien spelers uit de Eredivisie actief zijn. Liefst 33% van deze Eredivisie-spelers staan onder contract bij Feyenoord, waardoor de Rotterdamse club hofleverancier is namens de Nederlandse competitie. 

Sofyan Amrabat, Karim El Ahmadi (beiden Marokko), Nicolai Jørgensen (Denemarken), Renato Tapia (Peru) en Brad Jones (Australië) vertegenwoordigen de ploeg van Giovanni van Bronckhorst tijdens de mondiale eindronde. Aanvoerder El Ahmadi is de meest ervaren speler Feyenoord-speler met 48 interlands. Landgenoot Amrabat speelde nog maar twee wedstrijden namens de Marokkaanse ploeg. Feyenoord houdt met vijf spelers Ajax nipt achter zich.

De Amsterdammers moeten vier spelers afstaan tijdens het landentoernooi in Rusland: Lasse Schöne, Kasper Dolberg (beiden Denemarken), Hakim Ziyech (Marokko) en Nicolás Tagliafico (Argentinië). Namens ADO Den Haag gaat Tyronne Ebuehi met Nigeria naar het WK. Het contract van de rechtsback loopt volgende week af en daarna vertrekt hij naar SL Benfica, maar tot die tijd vertegenwoordigd hij ADO Den Haag. Ebuehi is na Nederlander Mauk Weber (in 1934) pas de tweede contractspelers van De Ooievaars die naar het WK gaat.

Eredivisie-clubs met de meeste spelers op het WK:

 1. Feyenoord – vijf spelers
  Amrabat, El Ahmadi (beiden MAR) Jørgensen (DEN), Tapia (PER), Jones (AUS)
 2. Ajax – vier spelers
  Schöne, Dolberg (beiden DEN), Ziyech (MAR), Tagliafico (ARG)
 3. PSV – drie spelers
  Lozano (MEX), Arias (COL), Guðmundsson (ISL)
 4. AZ, sc Heerenveen, ADO Den Haag – één speler
  Jahanbakhsh (IRA), Ghoochannejhad (IRA), Ebuehi (NIG)

De vijftien buitenlandse spelers die actief zijn in de Eredivisie zijn een stuk meer dan vier jaar geleden. In 2014 reisden namelijk maar tien buitenlandse Eredivisie-spelers af naar het WK in Brazilië. Het huidige aantal van vijftien is overigens geen record, want in 2010 waren het er liefst 24 die naar Zuid-Afrika gingen en ook tijdens het toernooi in 2002 in Japan en Zuid-Korea waren het er meer (18). In de laatste vijftig jaar was 1982 (in Spanje) het grootste dieptepunt. Toen ging geen enkele buitenlandse Eredivisie-speler naar het WK. Ook Oranje ontbrak, waardoor er geen enkele speler uit de Nederlandse competitie op het toernooi actief was.


Dossier WK 2018 – Rusland:

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner