13.06.2018 08:50

Van Marwijk pakte bijna punt meer dan opvolgers

Saoedi-Arabië trapt donderdag op het WK-voetbal af tegen gastheer Rusland. Na het ontslag van Bert van Marwijk in september is het team allerminst een geoliede machine. De resultaten zijn minder en er wordt minder gescoord.

Nadat Bert van Marwijk in september het land langs Japan loodste (1-0) en WK-kwalificatie bewerkstelligde, gingen beide partijen opvallend uit elkaar. Van Marwijk verweet het land dat het met allerlei eisen kwam waaraan hij niet wilde voldoen. Hij werd opgevolgd door Edgardo Bauza.

Motor
Bauza bleef door tegenvallende resultaten maar vijf duels aan, waarna Juan Antonio Pizzi (foto) de leiding over de ploeg nam. Maar ook onder de eveneens Argentijnse keuzeheer hapert vooralsnog de motor. Van Marwijk coachte zeventien wedstrijden en zijn opvolgers deden dat samen ook. De Nederlander won daarin elf keer, Bauza en Pizzi wonnen slechts zes keer.

Onder Van Marwijk pakte het land gemiddeld 2,12 punten per duel. Dat is beduidend meer dan zijn opvolgers. Zij blijven maar net boven het gemiddelde van een punt per duel. Ook na het ontslag van Bauza gaat het niet bepaald beter.

Gemiddeld aantal punten per duel onder de drie bondscoaches

  • Bert van Marwijk – 2,1 punten
  • Edgardo Bauza – 1,2 punt
  • Juan Antonio Pizzi – 1,2 punt


 

 Lees ook: Leeuwinnen met imponerende statistieken in kwalificatie

 


Ook was Saoedi-Arabië onder Van Marwijk uiterst productief. Tegen Oost-Tibor werden zelfs de dubbele cijfers gehaald (10-0). In zeventien wedstrijden scoorde het land onder zijn hoede 35 keer. Na zijn vertrek nam het af en werd in zeventien wedstrijden twintig keer gescoord.

Australië
Ondanks zijn goede cijfers gaat Van Marwijk deze zomer niet naar Rusland met Saoedi-Arabië. De 66-jarige oefenmeester is echter, naast scheidsrechter Björn Kuipers, de enige Nederlander die naar het toernooi afreist. Daar staat hij namelijk aan het roer van Australië. Met Frankrijk, Peru en Denemarken treft hij drie loodzware tegenstanders.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner