28.06.2018 11:30

Flinke kans dat loting winnaar groep G bepaalt

Engeland en België strijden donderdagavond om 20.00u voor de groepswinst in Groep G van het Wereldkampioenschap. Beide landen verzamelden uit de eerste twee wedstrijden zes punten en hebben een doelsaldo van plus zes (acht voor, twee tegen). 

Daardoor staan beide landen precies op gelijke hoogte met elkaar. Omdat de Engelsen in de voorgaande groepswedstrijden tegen Tunesië en Panama in totaal slechts twee gele kaarten ontvingen en België driemaal de gele prent kreeg voorgehouden, staat Engeland bovenaan in de groep. 


Lees ook: Coutinho op WK belangrijker dan ploeggenoot Neymar 


De gele kaart is op dit moment beslissend voor de stand en dat kan vanavond na afloop van de wedstrijd ook cruciaal zijn. Want als de ploeg van Gareth Southgate tegen België gelijkspeelt en één gele kaart meer pakt dan onze zuiderburen, bepaalt loting wie groepswinnaar wordt. Dat zou geen unicum zijn in de geschiedenis van het WK, al is het inmiddels alweer 28 jaar geleden dat er voor de laatste keer loting plaatsvond op het mondiale eindtoernooi. 

In 1990 moest Nederland haar lot laten bepalen door loting. Nadat de ploeg eerder met 1-1 gelijkspeelde tegen Ierland eindigden beide landen precies gelijk. Daardoor werd bepaald welk land tweede werd achter groepswinnaar Engeland. Loting wees uit dat Ierland de gelukkige was. Oranje ging wel door als beste nummer drie, maar moest daarna tegen West-Duitsland en verloor met 2-1

Slechts vier keer eerder vond er loting plaats op het WK:

  • in 1990: tussen Ierland en Nederland (om 2e en 3e plaats)
  • in 1970: tussen Mexico en USSR (om groepswinst)
  • in 1954: tussen Brazilië en Joegoslavië (om groepswinst)
  • in 1954: tussen Uruguay en Oostenrijk (om groepswinst)

Liever tweede?
Of België en Engeland staan te trappelen om groepswinst is nog maar de vraag. De ploeg die tweede wordt in de poule, belandt namelijk aan, de op papier, makkelijke zijde van het WK-schema. Daarmee komt de ploeg Brazilië, Argentinië, Frankrijk en Uruguay niet tegen tot de finale en Spanje pas eventueel in de halve finale.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner