03.07.2018 22:53

Engeland rekent af met strafschoppen trauma

Engeland is ten koste van Colombia doorgestoten naar de laatste acht van het Wereldkampioenschap. Daarvoor had het wel de gevreesde strafschoppen voor nodig. De Engelsen spelen nu in de kwartfinale tegen Zweden.

De Colombianen moesten het stellen zonder sterspeler James Rodriguez. De middenvelder van Bayern München moest namelijk noodgedwongen vanaf de tribune toekijken vanwege een blessure. Dat zorgde ervoor dat de Zuid-Amerikanen vrijwel het hele duel achter de feiten aanliep. Vlak na de rust kwam Engeland op voorsprong, wederom via topscorer Harry Kane. De aanvaller van Tottenham Hotspur maakte alweer zijn zesde treffer van het toernooi.


 Lees ook: Zweden evenaart kunststukje uit 94 tijdens mijlpaal


Daarmee evenaarde hij Gary Lineker als Engelsman met de meeste treffers ooit op één eindtoernooi. Lineker maakte er in 1986 in Mexico eveneens zes. De treffer van Kane kwam via de strafschopstip, waarmee hij dit toernooi ineens is gestegen naar de tweede plek met meeste gescoorde penalty's ooit. De spits werd bovendien de eerste Engelsman ooit met drie goals vanaf de strafschopstip op één WK en de eerste speler sinds Hristo Stoichkov in 1994.

Tot de laatste minuut hield Engeland de voorsprong, maar Yerry Mina dompelde de Engelsen voor even in rouw door met een kopbal te scoren uit een corner. De centrale verdediger van FC Barcelona maakte alweer zijn derde koptreffer van het toernooi, waarmee hij de speler is die het vaakst scoorde met zijn hoofd. Zijn drie treffers vonden plaats in drie opeenvolgende wedstrijden, waarmee hij samen met Rodriguez de enige Colombiaan is die dat lukte op een WK.

Spelers met de kopdoelpunten dit WK:

  1. Yerry Mina, Colombia – 3 doelpunten
  2. John Stones, Engeland – 2 doelpunten
  3. Negentien spelers – 1 doelpunt

De wedstrijd ging vervolgens naar verlenging, maar daarin werd niet meer gescoord. Strafschoppen zorgden de beslissing, waarbij vooral de Engelsen vreesden. Van alle landen had Engeland namelijk de slechtste statistieken, want alle drie de penaltyseries die het ooit startte op een WK, gingen verloren. Toch kon de ploeg van Southgate juichen nadat Mateus Uribe en Carlos Bacca misten, waardoor het voor de eerste keer ooit een strafschoppenserie wist te winnen. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner