14.07.2018 07:45

Belgen op jacht naar beste prestatie op WK ooit

België is er alles aan gelegen om het Wereldkampioenschap in Rusland succesvol af te ronden. Onze zuiderburen treffen in de troostfinale Engeland en zijn bij winst verzekerd van de derde plaats. Dat zou een unicum betekenen voor de ploeg van Roberto Martinez.

Als het Engeland weet te verslaan, kan het een onovertroffen prestatie worden voor België. De Rode Duivels bereikten in 1986 al de halve finale van het WK, tot op heden de beste prestatie van de Belgen. Omdat de ploeg destijds in de troostfinale verloor van de Fransen (4-2 na verlenging), kan de derde plaats de beste prestatie ooit worden. 

Overigens is de wedstrijd tussen beide landen een historische, aangezien België en Engeland elkaar eerder dit toernooi al troffen. In de geschiedenis van het WK gebeurde het pas vijfmaal eerder dat twee elkaar vaker dan één keer tegen elkaar speelden. De Belgen en de Engelsen deden dat dit toernooi in de laatste wedstrijd van de poule. Groepswinst stond er op het spel en door de enige treffer van Adnan Januzaj won België.

Landen die elkaar tweemaal troffen op hetzelfde WK:

  • Oostenrijk - Uruguay (WK 1954)
  • Hongarije - West-Duitsland (WK 1954)
  • Brazilië - Tsjechoslowakije (WK 1962)
  • Italië - Polen (WK 1982)
  • Brazilië - Turkije (WK 2002)
  • België - Engeland (WK 2018)


Lees ook: De 5: Frankrijk's beste spelers van gewonnen WK u20 


Of het winnen van de troostfinale hoopgevend is voor de toekomst voor België of Engeland, is maar de vraag. Want sinds 1982 gebeurde het zeven keer dat de nummer drie van het WK vier jaar later zich niet wist te plaatsen. Het laatste WK is daar een voorbeeld van, toen Oranje derde werd in Brazilië. Nadien wist het Nederlands elftal zich niet meer te plaatsen voor het EK 2016 en het WK 2018.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner