22.07.2018 17:23

Legende Márquez hangt na 22 jaar schoenen aan wilgen

Rafael Márquez heeft op 39-jarige leeftijd zijn afscheid van de voetballerij aangekondigd. De verdediger, die op het afgelopen WK nog een record brak, speelde in totaal 581 clubwedstrijden, waaronder voor FC Barcelona.

Zijn officiële afscheid volgde na een emotionele tweet die hij de wereld inslingerde. Daarin meldde hij onder meer het volgende: "Voetbal, je hebt me zoveel bijgebracht, ik kan het je nooit teruggeven. Aangezien het onmogelijk is om te scheiden, zullen we voor altijd met elkaar verbonden zijn. Gewoonweg bedankt!"

In het seizoen 1999/2000 maakte de Mexicaan zijn debuut bij AS Monaco. Nadat hij zich drie seizoenen later op twintigjarige leeftijd definitief in de basis had geknokt, transfereerde hij naar FC Barcelona. Daar bleef hij liefst zeven seizoenen en beleefde hij zijn meest succesvolle jaren. Hij won onder meer twee keer de Champions League met de Catalanen en kroonde zich vier keer tot landskampioen.


 Lees ook: Zwervende Ola John tekent bij zesde club in vijf jaar 


 Omzwervingen
Na die succesvolle periode verliet hij Spanje om bij New York RB te gaan spelen. Omzwervingen langs het Mexicaanse Club Léon en het Italiaanse Hellas Verona brachten hem terug bij de club waar hij zijn opleiding genoot: Atlas Guadalajara in zijn thuisland Mexico. Daar bleef zijn speeltijd afgelopen seizoen beperkt: 21 keer mocht hij vanaf de aftrap verschijnen.

Toch mocht hij met Mexico vorige maand deelnemen aan het Wereldkampioenschap. Drie keer mocht hij opdraven, waardoor zijn totaal aan interlands op 144 kwam te staan. Het was het vijfde WK in zijn indrukwekkende loopbaan. Ook in 2002, 2006, 2010 en 2014 was hij van de partij. Daardoor evenaarde hij een all-time record.

Spelers met vijf WK-deelnames:

  • Lothar Matthäus (Duitsland)
  • Antonio Carbajal (Mexico)
  • Rafael Márquez (Mexico)

Het laatste jaar werd de verdediger annex middenvelder achtervolgd door volgens hem valse beschuldigingen aan zijn adres. Het Ministerie van Financiën van de Verenigde Staten verdacht Márquez ervan banden te hebben met een vermeend drugskartel, maar de profvoetballer ontkent in alle staten.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner