29.06.2019 16:55

Recordwinnaar Wiegman heeft fraai winstpercentage

Nederland heeft de halve finale van het WK voor vrouwen bereikt door Italië met 0-2 te verslaan. Een knappe prestatie van de Oranje dames, maar vooral voor bondscoach Sarina Wiegman zal het een duel worden om niet snel te vergeten.

De 49-jarige bondscoach, die in januari 2017 aantrad bij de KNVB, groeide namelijk uit tot de meest succesvolle coach ooit van de vrouwen. De zege op Italië betekende haar 36e: geen enkele voorganger won vaker. Ze moest die eer tot zaterdag delen met Roger Reijners, die óók 35 keer won. Wiegman heeft echter een veel hoger winstpercentage. Van de 46 interlands die ze coachte, won Oranje 78,2% van de duels. Ze verloor slechts zes keer en speelde driemaal gelijk.


 Lees ook: 'Nederlands' Marokko nu al ronde verder in Afrika Cup 


Ook zijn de Leeuwinnen een ware doelpuntenmachine onder de Haagse coach. In totaal vond Oranje al 108 keer het net onder haar bewind: een gemiddelde van 2,33 per duel. Wiegman mocht haar spits Vivianne Miedema opnieuw danken. De 22-jarige all-time topscorer van het Nederlands vrouwenelftal kopte na zeventig minuten de bal tegen de touwen, waardoor Nederland zich voor het eerst ooit plaatste voor de halve finale én voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Voor Miedema was het een bijzondere goal: het was haar zevende op een eindtoernooi. Geen enkele Nederlandse scoorde vaker dan zij op een landentoernooi. Stefanie van der Gragt besliste het duel in de slotfase.

 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner