23.12.2016 20:18

Milan vanaf elf meter te sterk voor Juventus

In een spectaculaire finale heeft AC Milan beslag weten te leggen op de Supercoppa. Na honderdtwintig minuten voetballen bleven Milan en Juventus steken op 1-1, waarna Donnarumma de held werd in de penaltyserie.

AC Milan kwam in de openingsfase nauwelijks van de eigen helft af. Juventus zette snel druk en had het heft in handen, maar was veel te slordig om tot uitgespeelde kansen te komen. Tot de twintigste minuut gebeurde er weinig, maar vanuit een doorgeschoten bal kwam Juventus opeens met drie aanvallers tegen twee Milanese verdedigers. De pass van Gonzalo Higauín op Stefano Sturaro was alleen net te zacht, waardoor doelman Gianluigi Donnarumma redding kon brengen op het slappe schot.

Uit de daaropvolgende hoekschop viel de openingstreffer alsnog. Miralem Pjanić trapte de bal goed voor de goal, waarna Giorgio Chiellini zijn voet tegen de bal zette. De voorsprong van Juventus was dik verdiend, want Milan bood weinig tegenstand aan de koploper van de Serie A.

Na het openingsdoelpunt coachte Milan-trainer Vincenzo Montella zijn ploeg meer naar voren. De pit kwam er wat meer in bij de Milanezen, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet. Juventus had het door de werklust van Milan wel een stuk zwaarder dan in de openingsfase en werd verder achteruit gedrongen.

Ondanks dat Milan wat meer uit de schulp kroop, viel de gelijkmaker uit het niets. Suso slingerde de bal voor het doel, waarna Giacomo Bonaventura de bal schitterend in de lange hoek kopte. Zo gingen Juventus en Milan toch nog op gelijke hoogte de rust in.

Milan ging na rust verder waar het in de eerste helft was gebleven. Juventus had het zwaar met de hardwerkende Milanezen en kreeg maar geen grip op de wedstrijd. Uitblinker bij de Rossoneri was rechtsbuiten Suso, die voor veel gevaar zorgde. De man van de assist bij de gelijkmaker had ook een puntgave voorzet op het hoofd van Alessio Romagnoli, maar zijn inzet verdween op de lat.

Het spel golfde vervolgens op en neer en de Supercoppa kwam helemaal los. Sami Khedira loste een snoeihard schot richting de goal van Donnarumma, maar de jonge doelman bracht stijlvol redding. Aan de andere kant kwam Carlos Bacca een teenlengte tekort om Milan op voorsprong te schieten uit een scherpe voorzet van Juraj Kucka.

Naarmate de tweede helft vorderde pakte Juventus steeds meer het initiatief. Vooral de invalbeurt van Paulo Dybala had veel invloed op de wedstrijd. De Argentijn zette de wedstrijd naar zijn hand en was de gevaarlijkste speler, maar wist niet het net niet te vinden. Milan hoopte in de omschakeling er nog met de overwinning vandoor te gaan en Bacca kreeg een enorme kans om de wedstrijd te beslissen. Uit opnieuw een goede voorzet van Suso kopte hij slecht in, waardoor Buffon nog redding kon brengen. Zo moest een verlenging bepalen wie er met de winst vandoor ging.

Meteen na het aanvang van de verlenging, kreeg opnieuw Bacca een enorme kans om Milan op voorsprong te zetten. Bonaventura schoot op de vuisten van Buffon, waarna de Colombiaanse spits in de rebound een vrijwel leeg doel had. De bal schoot van zijn voet, waarna Chiellini zich ervoor gooide. Juventus wist daar vrijwel niets tegenover te zetten en probeerde enkel de bal achterin in de ploeg te houden.

In het laatste kwartier van verlenging was Juventus heel dicht bij de beslissing. Patrice Evra dacht de winnende treffer te maken, maar werd terecht afgevlagd voor buitenspel. Dybala had ook de winnende op zijn schoen, maar hij schoot in kansrijke positie over. Juventus drong nog wel aan, maar de strafschoppenserie was onvermijdelijk.

De zeventienjarige Donnarruma moest het opnemen tegen de 38-jarige Buffon. De eerste strafschop van Milan van Lapadula werd gestopt door Buffon, maar Mandžukić schoot vervolgens hard tegen de lat. De belangrijkste misser kwam van de voet van Dybala. Donnarumma stopte de strafschop, waarna Mario Pašalić de winnende tegen de touwen schoot. Zo kroonde Milan zich tot winnaar van de Supercoppa. Het is voor de club de zevende keer dat de prijs wordt gewonnen, daarmee komt het naast uitgerekend Juventus te staan.

Door: Pim Westenberg