19.05.2018 09:57

Parma razendsnel van failliet naar Serie A

Parma Calcio 1913 werd drie jaar geleden failliet verklaard, maakte onder de huidige naam in doorstart in de Serie D en is drie promoties later weer terug op het hoogste niveau. Vrijdagavond werd de club tweede in de Serie B, voldoende voor promotie naar de hoogste Italiaanse divisie. Zo snel de ploeg van topclub afzakte naar het vierde niveau, zo snel is Parma ook weer terug.

Het was enorm spannend op de slotdag in de Serie B. Empoli FC was al met grote overmacht kampioen, maar de nummer twee op de ranglijst promoveert ook naar de Serie A. Frosinone Calcio had de beste papieren, voor die club volstond een overwinning in eigen huis tegen middenmotor Foggia Calcio. Een doelpunt in de 89ste minuut maakte echter dat de bezoekers een punt pakten (2-2), waardoor Parma eroverheen kon op de ranglijst.

Op bezoek bij Spezia Calcio maakte Parma optimaal gebruik van de kapitale uitglijder van de concurrent. De club won met 0-2, waardoor Frosinone en Parma in punten gelijk kwamen. Het doelsaldo van Parma is echter met twee doelpunten verschil beter, waardoor de club op de valreep weer een niveau hoger mag.

Strijd om promotie/degradatie
Tegenover de komst van Parma en Empoli naar het hoogste niveau staat de degradatie van Benevento Calcio en Hellas Verona. Frosinone kan na de dure remise toch ook nog mee naar het hoogste niveau, maar zal eerst nog de play-offs moeten uitvechten met de nummer vier (US Palermo), vijf (Venezia FC) en zes (FC Bari 1908). De winnaar van de strijd neemt het hoogstwaarschijnlijk op tegen FC Crotone, al is die ploeg nog in een spannende degradatiestrijd verwikkeld op de laatste speeldag van de Serie A.

Terug na crisis
De gevallen topclub viel sinds de eeuwwisseling in de ene na de andere crisis. In 1995 en 1999 werd nog de UEFA Cup gewonnen, vijf jaar later bestond de club niet meer na een fraudezaak bij eigenaar Parmalat. Parma AC werd Parma FC, maar de doorstart bleek geen succes en de club ging failliet. Als Parma Calcio 1913 werd opnieuw begonnen in de Serie D, drie jaar later en evenzoveel promoties is de club alweer terug op het hoogste niveau.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner