26.05.2019 22:50

Nek-aan-nek-race eindigt met CL-ticket Atalanta

Het beste seizoen in de clubgeschiedenis van Atalanta hebben de spelers bekroond met een Champions League-ticket. Basisspelers Marten de Roon en Robin Gosens wonnen met 3-1 van een negental van Sassuolo Calcio.

De Roon vertolkt het gehele seizoen al een hoofdrol, alleen Remo Freuler stond meer minuten op het veld, maar in de apotheose van de Serie A waren de schijnwerpers extra op de middenvelder gericht. Bij een stand van 1-1, op het moment van het rustsignaal, ging De Roon theatraal naar de grond na een vermeende kopstoot van Francesco Magnanelli. Hier waren de spelers van Sassuolo Calcio niet van gediend en bij het opstootje dat volgde kreeg Domenico Berardi een rode kaart.

Tegen een tiental - dat er later negen werden - nam Atalanta afstand van de bezoekers. Papu Gómez en Mario Pašalić maakten het verschil, nadat eerder Duván Zapata al het openingsdoelpunt van Berardi ongedaan had gemaakt: 3-1. Daarmee plaatsten I Nerazzurri zich voor de eerste keer in de geschiedenis voor de Champions League met een unieke derde plaats.

Nederlanders aan de basis van succes
Naast motor De Roon hadden ook de andere twee Nederlanders een groot aandeel in het succes van Atalanta. Hans Hateboer speelde ook vrijwel alles dit seizoen, in liefst 35 wedstrijden kwam hij in actie. Gosens was minder zeker van een basisplaats, maar in de cruciale ontknoping van de competitie kreeg hij zijn 23ste basisplaats van het seizoen. Qua speelminuten behoort Gosens net tot de beste elf, zijn twee landgenoten staan op plaats twee en drie.

Waanzinnige CL-ontknoping
Atalanta, AC Milan, Inter en AS Roma streden op de slotdag van de Serie A voor twee Champions League-tickets. Met de zege van Atalanta ging er één naar die club, de strijd om plaats vier kende een krankzinnige climax. AS Roma leek hard op weg naar puntenverlies, maar Diego Perotti maakte in de slotminuut het winnende doelpunt tegen Parma Calcio 1913: 2-1. Maar in Rome was men wel afhankelijk van de uitslagen op de andere velden.

Ook AC Milan pakte op de valreep de laatste kans. Op bezoek bij SPAL 2013 Ferrara werd een 0-2 voorsprong uit handen gegeven, maar gingen de drie punten toch nog naar Milaan: 2-3. Door die zege ging de ploeg over AS Roma heen op de ranglijst, dat daarmee was uitgeschakeld in de strijd om de Champions League. Toch was Milan nog wel afhankelijk van de grote rivaal en stadsgenoot: Inter.

De beste papieren had Inter: winnen van Empoli FC was voldoende. Toen Keita Baldé de Milanezen na rust op voorsprong zette, leek alles op rolletjes te lopen. Maar een kwartier voor tijd maakte Hamed Junior Traorè gelijk, waardoor Inter virtueel was ingehaald door de concurrenten. Reddende engel werd Radja Nainggolan, door een kleine tien minuten voor tijd zijn ploeg naar de vierde plaats en de Champions League te schieten: 2-1.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner