22.02.2019 10:00

De 5: debuutwedstrijden van De Boer als trainer

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Nu Frank de Boer zijn debuut als trainer van Atlanta United FC achter de rug heeft, kijken we naar zijn vijf officiële debuutwedstrijden als trainer. 

1: Atlanta United FC
De Nederlandse oefenmeester heeft zijn debuut bij zijn nieuwe club uit de Verenigde Staten er net op zitten. Het werd geen gelukkige start voor de 48-jarige trainer, want met Atalanta United FC verloor hij met 3-1 van het Costa Ricaanse CS Herediano in de heenwedstrijd van de achtste finale in de CONCACAF Champions League. "We waren soms een beetje naïef, we speelden heel 'open', vooral in de beginfase", sprak De Boer na afloop van het duel. Een matig begin dus voor de coach van de MLS-kampioen. 

2: Crystal Palace
Begin vorig seizoen werd hij door het ambitieuze Crystal Palace aangesteld. Bij de Premier League-club moest hij met aanvallend voetbal zorgen voor een kentering. Zijn officiële debuut, op 12 augustus 2017, in de Premier League was op eigen veld tegen promovendus Huddersfield Town. Het werd een deceptie voor De Boer, want Crystal Palace ging met 0-3 onderuit. Het was een voorteken voor een slecht maar vooral ontzettend kort huwelijk in Engeland. Al na vier verloren Premier League-duels, waarin de ploeg ook niet scoorde, werd De Boer op straat gezet. 

3: Inter
Het seizoen 2016/17 was nog niet eens begonnen of Inter gooide Roberto Mancini de laan uit. De Italiaan leefde al langer in onmin met Erick Thohir, de steenrijke eigenaar uit Indonesië. De Boer werd op 9 augustus zijn opvolger. Achteraf gezien een ongelukkig moment om in zo'n avontuur te stappen, zonder voldoende tijd om je voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Het onsuccesvolle debuut van De Boer was namelijk al twee weken later, wederom in een uitwedstrijd. In de Serie A was Chievo Verona met 2-0 te sterk. Nog geen twee maanden later kreeg de trainer de zak, daags na het 1-0 verloren duel met Sampdoria

4: Ajax
De enige keer dat De Boer zijn debuutwedstrijd wist te winnen, was als oefenmeester van Ajax. Vier dagen nadat hij Martin Jol opvolgde en hij was doorgeschoven van Ajax A1 naar het eerste, versloeg De Boer het grote AC Milan in de Champions League. Door treffers van Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld werd het 0-2. Het was een opmars naar een lang en succesvol dienstverband tussen De Boer en Ajax. Als trainer van de Amsterdammers wist hij namelijk onder meer vier achtereenvolgende landstitels binnen te slepen. 

5: Nederlands elftal (assistent)
Tijdens het Europees Kampioenschap van 2008 werd Oranje onder leiding van Marco van Basten na verlenging uitgeschakeld door Rusland. De KNVB stelde vervolgens Bert van Marwijk aan als bondscoach, met De Boer als zijn assistent-trainer. Een kleine twee maanden na de uitschakeling op het EK was Rusland in augustus van 2008 wederom de tegenstander, ditmaal tijdens een oefenwedstrijd. Met De Boer als assistent op de bank eindigde dat treffen in een gelijkspel: 1-1

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner