03.12.2019 10:30

Europese journalisten kozen massaal voor Van Dijk

Lionel Messi won maandagavond voor de zesde keer de Ballon d'Or. Daarom moest Virgil van Dijk genoegen nemen met een tweede plaats, maar vooral vanuit Europa en Azië kreeg de Oranje-aanvoerder flinke support. 

Van de voetballanden die onder de vlag van de UEFA spelen kreeg Van Dijk in totaal 231 stemmen, terwijl Messi er 194 ontving. In Afrika, Zuid-Amerika, Noord-Amerika & Caraïben en Oceanië kreeg de Argentijnse superster de meeste stemmen. Vanuit Azië kreeg Van Dijk dan weer 155 stemmen, Messi ontving er uit dat continent 134. Het enige continent waar Van Dijk niet bij de beste twee spelers hoorde was Afrika. Zij kozen voor Sadio Mané achter Messi. 

Afgevaardigde journalisten uit de toplanden Spanje, Engeland, Italië en België kozen voor Van Dijk als de beste speler van 2019. Ook Frans van den Nieuwenhof, van Voetbal International, stemde op de centrale verdediger van Liverpool FC. De Nederlandse journalist zette Messi en Cristiano Ronaldo op respectievelijk plek twee en drie en nam ook Frenkie de Jong op in zijn top vijf. 

Nederlandse inzending bij de Ballon d'Or:

  1. Virgil van Dijk
  2. Lionel Messi
  3. Cristiano Ronaldo
  4. Frenkie de Jong
  5. Alisson Becker

Opvallend is dat Van Dijk vaker werd gekozen als nummer één dan Messi: 69 hoogste plaatsen voor de Nederlander, tegenover 61 keer voor de Argentijn. In totaal vergaarde Messi 686 punten, tegenover 679 punten voor Van Dijk. Een verschil dus van slechts zeven punten in het voordeel van de aanvaller van FC Barcelona.

Andere Eredivisie-spelers en Nederlanders
Dankzij de goede prestaties kregen andere bekenden van de Eredivisie ook een aantal stemmen, mede gekleurd door de bril van de betreffende journalist. Zo zette Servië Ajacied Dušan Tadić op plek drie. Ook Finland nam Tadić op in zijn top vijf. Opvallend was dat De Jong naast de Nederlandse inzending ook nog stemmen kreeg uit andere landen. Zo stemden Tadzjikistan, Zwitserland, Turkmenistan, Brazilië, Cyprus, Madagascar, Nieuw-Caledonië, Estland, Guatemala op de middenvelder die in 2019 uitkwam voor Ajax en FC Barcelona. 

Liechtenstein, Chili, Schotland, Wales en Noord-Ierland gaven een stem aan Matthijs de Ligt, die maandagavond eveneens de prijs uitgereikt kreeg voor beste speler onder de 21 jaar. Georginio Wijnaldum ontving een stem vanuit Aruba. Donny van de Beek kreeg samen met Marquinhos en João Félix geen enkele stem. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner