12.03.2014 14:01

Foto van de Week: Het déjà vu van Džeko

Edin Džeko (l.) baalt van een grote misser en voelt de bui al hangen. Voetbal.com Foto van de Week. (9-3-2014)

Eigenlijk spreekt deze foto van Edin Džeko voor zich. De teleurstelling bij de Bosnische aanvaller is groot. Wigan Athletic was afgelopen zondag met 2-1 te sterk in de kwartfinale van de FA Cup, waardoor Manchester City net als vorig seizoen niet opgewassen bleek te zijn tegen The Latics.

Midweeks

Voor Edin Džeko was het sowieso al geen leuke week. De aanvaller speelde met Bosnië en Herzegovina een interland tegen Egypte, maar erg succesvol bleek dat niet te zijn. Džeko was licht geblesseerd en had met bondscoach Safet Sušić afgesproken dat hij slechts 45 minuten zou spelen. De bondscoach kwam zijn afspraak niet na. De Bosniërs speelden niet goed en verloren uiteindelijk met 2-0. Sušić besloot Džeko niet te wisselen, tot grote onvrede van de aanvaller zelf. Džeko verroerde in de tweede helft geen vin, waardoor de supporters besloten hem uit te fluiten. De spits van Manchester City gaf na afloop aan te balen van zijn bondscoach en de Bosnische supporters.

FA Cup finale

Maar om terug te komen op de wedstrijd tegen Wigan Athletic. Het was zondagavond een déjà vu voor Džeko. Vorig seizoen speelde Manchester City namelijk de finale van de FA Cup tegen Wigan Athletic. Ben Watson kopte in de 91e minuut zijn ploeg naar bekerwinst. Na de treffer van Watson mocht Džeko invallen en nog één minuutje meespelen. Geen dankbare rol voor de Bosnische aanvaller. Hij kon in dat schamele minuutje speeltijd het tij niet keren, waardoor Wigan Athletic er met de winst vandoor ging. Wraak kon Džeko ook niet nemen. Wigan degradeerde vorig seizoen naar de Championship, waardoor The Sky Blues tijdens het huidige seizoen geen kans kregen op revanche. Totdat onlangs het affiche Manchester City – Wigan Ahtletic uit de koker kwam rollen. Een wedstrijd in de kwartfinale van de FA Cup. Een mooie manier om wraak te nemen op de nederlaag van vorig seizoen.

Weer een nederlaag

Manchester City en Džeko wilden wraak nemen, maar de Bosnische aanvaller moest net als tijdens de finale op de bank beginnen. Maar de spits was tenslotte ‘licht geblesseerd’, dus een plek op de reservebank was niet geheel onlogisch. Toch is een aanvaller nooit blij wanneer hij ernaast staat. En het moet frustrerend zijn geweest voor Džeko, want Wigan kwam na 27 minuten spelen op voorsprong. Martín Demichelis beging een knullige overtreding, waarna Jordi Gómez vanaf elf meter raak mocht schieten. Vlak na rust scoorde James Perch de 2-0, waardoor trainer Manuel Pellegrini besloot in te grijpen. Een driedubbele wissel. Džeko was één van de drie spelers die het veld in mocht. City kwam nog terug in de wedstrijd door een treffer van Samir Nasri, maar Wigan wist de overwinning over de streep te trekken. Ondanks een aantal grote kansen, verloren The Citizens weer van Wigan Athletic. Džeko fungeert dit seizoen bij City veelal als reserve achter het koningskoppel Sergio Agüero en Álvaro Negredo. De Bosniër wordt gezien als ‘supersub’, maar het is nog maar de vraag hoelang Džeko nog bij City blijft. Hoe dan ook beleefde de spits zondag een déjà vu momentje. Wederom moest hij invallen terwijl Manchester City eigenlijk al kansloos was. Wellicht is Džeko wel bezig aan zijn laatste seizoen in dienst van City. En wat is er nou mooier dan volgend seizoen als basisspeler wraak te nemen op je oude ploeg. Zoekt Arsenal niet nog een spits?

Door: Jurre Hermans