01.03.2015 18:54

Mourinho wint eerste League Cup met Chelsea

John Terry (l.) rent samen met Diego Costa juichend weg nadat hij Chelsea op voorsprong heeft gezet tijdens de League Cup-finale tegen Tottenham Hotspur. (01-03-2015)

Chelsea heeft zondagavond de League Cup gewonnen door Tottenham met 2-0 te verslaan op Wembley. Voor Chelsea-coach José Mourinho is dit de eerste keer dat hij de League Cup wint. Geen Michel Vorm in de goal bij Tottenham Hotspur. De Nederlandse reserve doelman van Tottenham, mistte tot dusver geen wedstrijden in de League Cup, maar moest voor de finale wel wijken voor zijn Franse collega en teamgenoot Hugo Lloris.

Hoewel er wel enkele schermutselingen waren voor beide goals, bleven echte grote kansen in de eerste helft uit. De gevaarlijkste man op het veld was de Deen Christian Eriksen. Hij mocht aanleggen voor een vrije trap, maar raakte snoeihard de lat. De wedstrijd had een hoog tempo en het spel verplaatste zich van de ene naar de andere kant in een moordend tempo. Eriksen probeerde een kwartier voor het verstrijken van de eerste helft nog onverwachts in de korte hoek, maar doelman Petr Čech wist het schot te keren.

Diego Costa werd in de eerste helft weinig in stelling gebracht bij Chelsea. Tottenham wist ook prima hoe ze de international van Spanje uit de wedstrijd moesten halen. Eric Dier, Kyle Walker en Nabil Bentaleb kwamen meerdere malen tot een confrontatie met de spits van Chelsea, waardoor de scheidsrechter van dienst, Anthony Taylor, moest ingrijpen. In de laatste minuut van de officiële speeltijd van de eerste helft was het dan toch Chelsea wat op voorsprong kwam. Na een domme en rare overtreding van Nacer Chadli ter hoogte van de zijlijn op eigen helft, volgde een vrije trap die door John Terry ingeschoten kon worden. Zijn schot belandde via Harry Kane achter Tottenham-doelman Hugo Lloris.

De tweede helft kreeg Chelsea gelijk op het begin al een goede kans in de persoon van Cesc Fàbregas. De Spanjaard schoot vanuit een omhaal de bal richting de rechter onderhoek, maar Hugo Lloris redde net op tijd. Na die poging nam Chelsea wat gas terug en trok zich inclusief Diego Costa terug op eigen helft. Net wanneer Tottenham meer druk naar voren zette, was het Chelsea dat op 2-0 voorsprong kwam. Diego Costa kreeg de bal aan de linkerkant en net als bij de eerste goal werd ook deze goal gemaakt doordat er een verdediger de bal toucheerde. Ditmaal belandde de bal in het doel via het been van Kyle Walker.

Het was niet eens dat Chelsea zo ontzettend goed speelde, maar Tottenham was gewoon niet bij machten om ook maar iets klaar te maken voor de goal van Chelsea. Harry Kane kwam niet tot nauwelijks in het spel voor en dat was de verdienste van Chelsea, waar de verdediging de hele wedstrijd als een huis stond.

Chelsea wint dus de League Cup 2015. Nadat de ploeg van José Mourinho eerder won van Bolton Wanderers, Shewsbury Town, Derby County en Liverpool, werd vanavond de laatste halte gepasseerd door te winnen van Tottenham. Chelsea weet acht jaar na dato weer eens de League Cup te winnen.

Door: Thomas Mulder