09.03.2015 22:39

Welbeck wipt tiental Van Gaal uit FA Cup

Louis van Gaal kan in zijn eerste seizoen als trainer van Manchester United geen prijs meer pakken. Zijn ploeg verloor maandag met 1-2 van Arsenal in de kwartfinale van de FA Cup. Danny Welbeck maakte de winnende goal tegen zijn oude werkgever.

Beide teams kwamen met aanvallende intenties het veld op. Van Gaal liet zijn team 4-5-1 spelen met Wayne Rooney als spits en dat leverde aantrekkelijk voetbal op. De eerste kansen waren ook voor de thuisploeg, maar Marouane Fellaini had eerst te veel tijd nodig en legde de bal vervolgens net te scherp neer voor de instormende Ashley Young.

Arsenal was niet gekomen om te verdedigen en kwam zelfs op voorsprong. Het was een fraai uitgespeelde aanval, waar de verdediging van United er niet goed uit zag. Alex Oxlade-Chamberlain omspeelde drie man, hield het overzicht en bediende de geheel vrijstaande Nacho Monreal, die het leder strak langs David de Gea plaatste.

De Londenaren konden niet lang van de voorsprong genieten, want nog geen vijf minuten later zette Rooney de gelijkmaker op het scorebord. De Engelsman kopte een mooie voorzet van Angel Di María snoeihard tegen de touwen en liet doelman Wojciech Szcziesny kansloos. Beide ploegen gingen hierna op jacht naar de voorsprong. Daar waren ook genoeg kansen voor, maar de keepers konden zich aan beide kanten onderscheiden met een paar fraaie reddingen.

Ook na rust veranderde het spelbeeld niet. Beide teams zochten veelvuldig de aanval en kregen kansen zat. Toch zorgde een fout van de thuisploeg ervoor dat Arsenal weer op voorsprong kwam. Antonio Valencia passte de bal te zacht terug en dat werd dankbaar afgestraft door Danny Welbeck. De oud-speler van United was eerder bij de bal dan De Gea en schoot vervolgens in een leeg doel raak.

Chris Smalling had vijf minuten later zijn ploeg weer op gelijke hoogte kunnen zetten, maar de verdediger schrok zo van de geboden kans, dat hij er geen raad mee wist. Hij schoot van dichtbij voor een leeg doel over. Een kwartier voor tijd moesten The Mancunians zelfs met tien man verder, nadat Ángel Di María twee kaarten in één minuut kreeg: eerst vanwege een schwalbe en daarna wegens het vasthouden van het shirt van de scheidsrechter.

Het werd zodoende een onmogelijke opgave voor de thuisploeg. Kansen kreeg het niet meer, waardoor Van Gaal ook deze prijs aan zijn neus voorbij ziet gaan. Arsenal bekert verder en neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van het duel Bradford City - Reading. De andere halve finale gaat tussen Aston Villa en de winnaar van Liverpool - Blackburn Rovers.

Door: Rijcko Treep