28.04.2015 23:18

Borussia Dortmund naar de finale na penalty's

Borussia Dortmund viert de 1-1 van Pierre-Emerick Aubameyang in halve finale van de Duitse beker tegen Bayern München. (28-04-2015)

Een bizarre penaltyreeks heeft uitgewezen dat Borussia Dortmund in de finale van de  Duitse beker staat. Nadat de reguliere speeltijd een 1-1 gelijkspel opleverde misten dinsdagavond maar liefst vier spelers van Bayern München hun penalty's.

Het initiatief lag bij Bayern München, terwijl Borussia Dortmund loerde op de counter, zonder daarbij heel ver in te zakken. Uit een spaarzame uitbraak van de uitploeg bleek hoe belangrijk de tactiek van Dortmund was. Shinji Kagawa verloor in de counter de bal, waarna Bayern razendsnel omschakelde. Robert Lewandowski werd in de diepte gevonden en in twee instanties, de Pool stuitte eerst op Mitchell Langerak en de paal, kon de aanvaller na een half uur spelen de 1-0 binnen tikken.

In de tweede helft ging Bayern vrolijk door met domineren. Ditmaal werd het vele balbezit ook omgezet in kansen. Lewandowski raakte met een bekeken boogbal de lat boven Langerak en Thiago schoot van dichtbij uit de draai weliswaar op doel, maar binnen handbereik van de goalie. Daarvoor had Bayern een strafschop moeten krijgen na een ongelukkige handsbal van Marcel Schmelzer, maar iedereen in het stadion, behalve de scheidsrechter en zijn assistenten, zag het moment.

Door de heerschappij van Bayern in de eigen Allianz Arena bloedde de wedstrijd langzaam dood. Het hoogtepunt volgde echter twintig minuten voor tijd, toen Arjen Robben na een maand blessureleed zijn rentree maakte op de Duitse velden. De Nederlander werd begroet met een daverend applaus. Het applaus verstomde echter snel, want geheel tegen de verhoudingen in kwam Dortmund op gelijke hoogte.

Vanuit een moeilijke hoek wist Pierre-Emerick Aubameyang al vallend de 1-1 binnen te werken na een voorzet van Henrikh Mkhitaryan. Het bleek een voorteken voor Bayern te zijn, dat alleen maar rampspoed kende daarna. Dortmund kreeg kansen en Robben moest zes minuten voor tijd het veld verlaten met een nieuwe blessure. De Nederlander greep naar zijn kuit toen hij aanzette voor een sprint. Gescoord werd er niet meer na de gelijkmaker, waardoor verlenging uitsluitsel moest geven in de Duitse bekerclash.

In de eerste helft van de verlenging kreeg Bastian Schweinsteiger de beste kans, maar van dichtbij kopte de invaller rakelings over het doel van Dortmund. In het laatste kwartier van de wedstrijd viel vooral invaller Kevin Kampl op vanwege dom gedrag. De man met het blonde kapsel vergreep zich aan Schweinsteiger en kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Diezelfde Schweinsteiger had de wedstrijd vlak voor tijd kunnen beslissen, maar zijn kopbal van dichtbij kwam op het lichaam van Langerak.

Na 120 minuten voetbal stond de 1-1 nog steeds op het scorebord, waardoor penalty's de beslissing moesten brengen. Het begon dramatisch voor de thuisploeg, waar aanvoerder Philipp Lahm uitgleed en de eerste strafschop huizenhoog over schoot. İlkay Gündoğan profiteerde direct en vervolgens ontspon zich een bijzonder en bizarre situatie. Xabi Alonso nam de tweede Beierse penalty, maar miste ook na uitgegleden te zijn. Dortmund bleef wel kalm vanaf de stip en liep uit naar een 2-0 voorsprong. Vervolgens lukten het Mario Götze en Manuel Neuer ook niet om Langerak te verschalken vanaf elf meter.

De finale van de Duitse beker wordt gespeeld op 30 mei. De tegenstander van Dortmund komt voort uit de wedstrijd Arminia Bielefeld - VfL Wolfsburg.

Door: Jos Boesveld