30.05.2015 20:21

Gunners opnieuw de winnaar van finale FA Cup

Theo Walcott schreeuwt het uit na zijn openingstreffer in de FA Cup-finale tegen Aston Villa. (30-05-2015)
Theo Walcott schreeuwt het uit na zijn openingstreffer in de FA Cup-finale tegen Aston Villa. (30-05-2015)

In het magische Wembley heeft Arsenal zaterdagavond weer een beker toegevoegd aan de prijzenkast. Het team van manager Arsène Wenger was vele malen beter dan een kansloos Aston Villa en scoorde er op los: 4-0. Door de overtuigende overwinning prolongeren de Gunners de FA Cup na de winst van vorig jaar.

De sfeer voorafgaande aan de finale was fantastisch. Een volgepakt Wembley trilde op haar grondvesten, waar een ontvangst van Prins William en het ‘God Save The Queen’ als voorbereiding diende voor het mooie affiche in Londen. Al vroeg was duidelijk wie vanavond de boventoon zou gaan voeren. Arsenal speelde namelijk het vertrouwde voetbal en Aston Villa ging in de verdediging. Via een kopbal van Lauren Koscielny en een inglijder van Aaron Ramsey kregen de Gunners de eerste mogelijkheden.

Daarna volgden nog enkele aardige kansen voor het team van Arsène Wenger. Opnieuw was Welshman Ramsey dichtbij met een volley en kreeg even later Theo Walcott een hele goede mogelijkheid. De inzet van de snelle aanvaller werd echter perfect geblokkeerd door Kieran Richardson. Vijf minuten voor tijd werd alsnog het vonnis geveld. Na weer een schitterende Arsenal-aanval via Francis Coquelin, Nacho Monreal en Alexis Sánchez kwam de bal voor de voeten van Walcott. De enige Engelsman in de basis van Arsenal rondde keurig af en zette zo zijn ploeg verdiend op voorsprong: 1-0.

Na rust veranderde het spelbeeld niet en bleef Arsenal de betere. In de vijftigste minuut zorgde een schot van grote afstand met ontzettend veel effect voor de 2-0. Wie anders dan Alexis was de producent van deze schitterende goal. Door de schwung aan deze poging was Villa-doelman Shay Given totaal kansloos. Na een schotkans van Santi Cazorla was het weer raak voor Arsenal. Uit een hoekschop van de Spaanse middenvelder kopte aanvoerder Per Mertesacker de bal vrijstaand in het doel: 3-0. Daarmee leek de beslissing al vroegtijdig tot stand gekomen. Kort na de beslissing mocht Leandro Bacuna zijn opwachting maken en bracht daarmee het aantal Nederlanders op het veld naar twee.

In de blessuretijd werd het zelfs nog 4-0 door een goal van invaller Olivier Giroud. Door de fantastische en ruime winst prolongeert Arsenal haar titel en zijn ze opnieuw de winnaar van de FA Cup. Ook kroont het team van Wenger zich tot ultieme kampioen van het bekertoernooi met twaalf gewonnen finales. Het openstaande Europese ticket gaat nu automatisch naar het Southampton van Ronald Koeman, omdat de Gunners zich al geplaatst hebben voor de Champions League. Aston Villa blijft met lege handen achter en start volgend seizoen weer met nieuwe kansen in de Premier League.  

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner