01.06.2015 10:21

Dijkhuizen vertrekt naar 'Moneyball-ploeg'

Excelsior moet op zoek naar een nieuwe trainer. Marinus Dijkhuizen gaat namelijk aan de slag bij de Engelse club Brentford FC, maakten de clubs maandag bekend. De oud-profvoetballer neemt Roy Hendriksen als assistent mee naar Engeland. Hendriksen liet vorige week zijn contract als assistent-trainer bij NEC ontbinden. 

De trainer legt op de website van Excelsior uit waarom hij vertrekt. "Dit is een unieke kans die ik niet kan laten lopen", aldus Dijkhuizen. ",Die club heeft mij begin april rechtstreeks benaderd. Ik heb Excelsior toen meteen ingelicht dat ik zou meegaan in de sollicitatieprocedure. Dat leek mij goed voor mijn ervaring. Toen kon ik nog niet bedenken dat ze voor mij, als relatief onervaren trainer, zouden kiezen." 

Brentford FC probeert via statistieken de juiste spelers en trainers aan te stellen. Door middel van data proberen ze het juiste team bij elkaar te halen. Het 'Moneyball'-principe. In de gelijknamige film doet een honkbalteam exact hetzelfde en weet zich op te werken naar de top van de sport. "Zo is de club in eerste instantie bij mij terechtgekomen, maar daarna volgde een intensieve sollicitatieprocedure. Ik ben vier keer in Engeland geweest, voor gesprekken en presentaties over mijn voetbalvisie. Zo hebben we elkaar goed leren kennen."

"Aan het hele verhaal zaten eigenlijk maar twee nadelen: het feit dat mijn gezin in eerste instantie in Nederland blijft wonen en dat ik het bij Excelsior enorm naar mijn zin heb. Gelukkig kun je gemakkelijk en snel heen en weer vliegen van en naar Nederland. Bij Excelsior gunde uiteindelijk iedereen mij deze overstap. De club krijgt bovendien een afkoopsom en dat is terecht. Excelsior heeft mij toch de kans gegeven als hoofdtrainer."

Dijkhuizen werkte anderhalf jaar bij Excelsior. Hij leidde de Kralingse ploeg via de play-offs naar de Eredivisie en daarin handhaafde Excelsior zich met verzorgd en aanvallend voetbal.

ANP/Voetbal.com

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner