01.08.2015 22:35

VfL Wolfsburg straft misser Alonso keihard af

Bayern München leek zaterdag lang op weg naar een zege tegen VfL Wolfsburg, maar een late 1-1 van Nicklas Bendtner zorgde ervoor dat er strafschoppen nodig waren. Daarin kroonde Wolfsburg zich als winnaar van de Duitse Supercup. Het won met 5-4.

Zowel Bayern München als VfL Wolfsburg probeerden aanvallend voetbal op de mat te leggen. Dat bleek in de eerste helft niet zo gemakkelijk als gezegd. De ploeg van Pep Guardiola begon erg sterk. Douglas Costa ontsnapte tot twee keer toe aan de linkerkant en kon een ploeggenoot voor het doel zetten, maar zijn passing was niet goed. Jérôme Boateng kreeg de grootste kans namens Bayern. Uit een corner kreeg hij de bal voor zijn voeten. Hij controleerde de bal goed, maar schoot wel op de lat. Bayerns krachten vloeiden weg naar mate de eerste helft vorderde. Douglas Costa kreeg een kans, nadat hij voor het doel werd gezet door Lewandowski. De linkspoot besloot echter om de bal weer breed te leggen op de ingelopen Pool, maar daardoor kon Wolfsburg de bal wegwerken.

Voor Wolfsburg een wake-up call. Met name Ivan Perišić was gevaarlijk voor de thuisploeg. De buitenspeler schoot vanaf twintig meter in de handen van Manuel Neuer, kopte uit een corner de bal net naast en zag een voorzet bijna tot eigen doelpunt gepromoveerd worden door Mehdi Benatia. Toch was de grootste kans voor Kevin De Bruyne. Een lange bal belandde tussen de verdediging van Bayern en Neuer. De Duitse keeper kwam uit en wilde de bal weg werken. De Bruyne was hem echter te slim af en kon de bal op een leeg doel binnenschieten. Wonderbaarlijk genoeg schoot hij naast.

Toch werden zowel Wolfsburg als Bayern steeds slordiger in de slotfase van de eerste helft. Daardoor eindigde de eerste helft een stuk minder aantrekkelijk. Dat had alles met de fitheid van beide teams te maken. Het is het eerste officiële duel van het seizoen en dat was terug te zien. Veel passes kwamen niet aan, terwijl het tactisch bij beide teams ook nog niet helemaal klopte. Zo kwam Arjen Robben bijna niet aan de bal in de eerste helft en werd ook andere Nederlander Bas Dost bijna niet gevonden.

De wedstrijd snakte naar een doelpunt. Het was weliswaar niet foutloos wat beide teams op de mat legden, kansen kregen ze opzeker. De tweede helft werd er dan ook direct gescoord. In de eerste helft was Robben anoniem, maar in de tweede helft was het direct raak. Douglas Costa gooide aan de linkerkant wederom de turbo aan en gaf strak voor. Wolfsburg kreeg de bal niet weg, waardoor Arjen Robben direct toesloeg: 0-1.

Wolfsburg probeerde nog wel een 1-1 te forceren. De beste kans kwam op naam van Bas Dost. Na een slim passje van Kevin De Bruyne stond hij oog in oog met Neuer. De spits schoot echter op de vuisten van de Duitse keeper. De 0-1 zorgde ervoor dat Wolfsburg zeer aanvallend wisselde. Zo bracht het André Schürrle, Max Kruse en Nicklas Bendtner. Guardiola reageerde door een aanvaller, Robert Lewandowski, er af te halen voor een verdediger. De Spanjaard had al snel door dat de voetbalmachine van Bayern nog haperde en dat het moest knokken om een 0-1 vast te houden. Dat lukte uiteindelijk niet. Eigenlijk uit het niets wist Wolfsburg te scoren. De Bruyne deed zijn naam als assistenkoning eer aan. Hij ontsnapte in de negentigste aan de rechterkant en gaf een goede voorzet op Bendtner. De Deen schoot de bal knap binnen. Doordat de 1-1 bleef staan werden er strafschoppen genomen.

De Duitse recordkampioen begon met de strafschoppenserie. Debutant Arturo Vidal nam de eerste strafschop en faalde niet. Na de 0-1 van Vidal scoorde Wolfsburg ook. Xabi Alonso nam de tweede strafschop namens Bayern München. De Spanjaard schoot recht door het midden, terwijl Koen Casteels de hoek in dook. Met zijn voet wist de Belg echter nog te redden. Kevin De Bruyne zette zijn team vervolgens op een 2-1 voorsprong. Die voorsprong gaf het niet meer weg, waarna Nicklas Bendtner de winnende wist te maken.

Bayern München loopt hierdoor de eerste prijs van het seizoen mis. Vanaf heden zal Guardiola en zijn mannen zich richten op het volgende doel: voor de vierde keer op rij kampioen van Duitsland worden. Als dat lukt dan zou dat een historische titel zijn. Geen enkele ploeg wist dat ooit te bereiken. Voor Wolfsburg is dit een historisch moment. Nadat de ploeg voor het eerst de Duitse beker won, weet het nu voor het eerst de Supercup te winnen.

Door: Vishal Kallan