02.08.2015 17:52

Arsenal prolongeert de FA Community Shield

Alex Oxlade-Chamberlain (l.) heeft Arsenal zojuist op schitterende wijze op een 1-0 voorsprong geschoten tegen Chelsea in de Community Shield. Santi Cazorla viert het feestje mee. (02-08-2015)

Arsenal heeft zondagmiddag voor het tweede achtereenvolgende jaar de Supercup van Engeland gewonnen. Op Wembley werd Chelsea met 1-0 verslagen. Het is voor het eerst in de carrière van Arsène Wenger dat hij zijn rivaal José Mourinho weet te verslaan.

Het beloofde een mooie wedstrijd te worden. Alle ingrediënten waren aanwezig voor de seizoensopening van het Engelse voetbal. Hoewel smaakmakers als Diego Costa, Alexis Sánchez en Danny Welbeck niet van de partij waren, begon de wedstrijd in een zeer hoog tempo en hielden beide ploegen dat tempo de hele eerste helft hoog. Chelsea zette vanaf het eerste fluitsignaal Arsenal vroeg vast, maar dat werkte averechts voor de ploeg van José Mourinho. Kansen creëerde Chelsea niet en in de omschakeling kon Arsenal er telkens met de snelheid van Alex Oxlade-Chamberlain en Theo Walcott snel en gevaarlijk uitkomen.

Toch volgde de eerste echte kans van de wedstrijd pas in de 23ste minuut. Het was een ongevaarlijke kopbal van Theo Walcott die een reeks aan gevaarlijke aanvallen inluidde. Een minuut later was het namelijk Oxlade-Chamberlain die het eerste doelpunt op het scorebord noteerde. Theo Walcott zette de aanval op een speelde Oxlade-Chamberlain vrij aan de rechterkant van het veld. De Engelsman sleepte de bal langs zijn directe tegenstander en haalde daarna met links verwoestend uit. De bal belandde in de verre kruising en het stadion scandeerde zijn naam. Na de openingstreffer ging Arsenal door met druk zetten en beleefde Chelsea een lastige periode in de eerste helft. Tien minuten later kreeg Chelsea uit het niets een grote kans op de gelijkmaker, maar Ramires kopte de bal net over de goal na een voorzet van Loïc Rémy, die zondagmiddag Diego Costa verving in de punt van de aanval.

Waar Arsenal de betere ploeg in de eerste helft was, was het in de tweede helft andersom en was het juist Chelsea met het meeste balbezit. Mede door het inbrengen van Radamel Falcao in de rust en de wissel van Oscar voor Ramires, kwam er meer creativiteit aan de kant van Chelsea. Eden Hazard, de hele wedstrijd vrij onzichtbaar, werd in de 61ste minuut voor het eerst echt aan het werk gezet. De Belg werd de zestien ingestuurd door Cesc Fàbregas, maar schoot van een meter of tien hoog over de goal van Petr Čech. De invallers maakten de tweede helft tot een waar spektakelstuk. Kansen waren er over en weer. Zo zag Oscar zijn vrije trap uit de kruising worden gestompt door zijn voormalig ploeggenoot Čech. Aan de andere kant was het Olivier Giroud die binnen vijf minuten na zijn invalbeurt maar liefst drie kansen kreeg voorgeschoteld, maar geen van de drie deed het netje voor een tweede keer bollen.

Naarmate het eind van de wedstrijd naderde nam de druk van Chelsea steeds meer toe, maar Arsenal zakte flink terug om zo de voorsprong te verdedigen. In een vlijmscherpe counter kreeg Kieran Gibbs de mogelijkheid op het duel op slot te gooien, maar oog in oog met Thibaut Courtois faalde de Spanjaard. Desondanks weet Arsenal toch te winnen van Chelsea en prolongeert het de Supercup. Voor Arsène Wenger is het de eerste keer dat hij José Mourinho verslaat in veertien onderlinge wedstrijden.

Door: Thomas Mulder