25.09.2015 16:34

John: "Op jonge leeftijd al een man geworden"

Ola John heeft als profvoetballer een goed salaris en veel van de wereld gezien, maar op jonge leeftijd was de aanvaller van Reading een vluchteling, op zoek naar vrede in Nederland. De in Liberia geboren voetballer kijkt met de BBC terug op een periode van vluchten.

"Ik wist allemaal niet wat er gebeurde op dat moment", steekt John van wal. Hij kwam op tweejarige leeftijd aan in Nederland, omdat hij moest vluchten voor een burgeroorlog in zijn eigen land. Zijn vader overleed tijdens de gevechten in Liberia. 

"De dood van mijn vader motiveerde me. We kwamen naar Europa met niets en we wisten allemaal dat we hard moesten werken. Mijn moeder was alleen en elke keer als ik en mijn broers haar zagen, wisten we dat we moesten werken voor haar. Het was nog moeilijker zonder vader, omdat we al op jonge leeftijd mannen moesten worden."

De vluchtelingencrisis houdt momenteel de wereld en Europa in het bijzonder in haar greep. John, inmiddels spelend in de Engelse Championship, kan niet ontkomen aan de bekende beelden. "Het is moeilijk om die beelden op de televisie te zien. Maar ik moet dan ook denken aan waar ik nu ben, dat motiveert me. Ik moet blij zijn met wat God mij gegeven heeft."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner