06.01.2016 22:50

Everton profiteert van thuisvoordeel tegen City

Ramiro Funes Mori maakt met zijn handen een hartvormig gebaar richting de fans nadat hij Everton op een 1-0 voorsprong heeft gebracht tijdens de League Cup tegen Manchester City. (06-01-2016)

In de heenwedstrijd van de halve finale League Cup heeft Everton FC een goede stap gezet richting de eindstrijd. Woensdagavond werd gewonnen van favoriet Manchester City op het eigen Goodison Park: 2-1. Hierdoor hebben de Blues een mooie uitgangspositie voor de return over drie weken in Manchester.

De bezoekers grepen het initiatief in de openingsfase van de wedstrijd. De miljoenenploeg van Manuel Pellegrini speelde de bal veel rond, maar op de helft van Everton ging het vaak mis. Er gebeurde verder weinig op Goodison Park omdat beide teams vrij risicoloos speelden. Vlak voor rust ontstond er wat ophef toen twee doelpunten van de thuisploeg werden afgekeurd. Zowel John Stones als Romelu Lukaku stonden echter buitenspel, waardoor de wedstrijdleiding het bij het juiste einde had.

De eerste echte kans van het duel was voor Kun Agüero. De topscorer van City draaide knap weg om vervolgens in de korte hoek uit te halen. De redding van bekerdoelman Joel was echter voldoende. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Everton nog een corner. Geen van de aanvallers kon de bal goed raken, waarna de vrijstaande Deulofeu mocht aanleggen vanaf een kleine twintig meter. Het harde schot werd met veel moeite gekraakt door Willy Caballero. Everton-verdediger Ramiro Funes Mori was vervolgens de meest attente speler en werkte uit de rebound de bal achter de City-doelman: 1-0.

Na rust werd er opnieuw buitenspel geconstateerd bij een gevaarlijk moment van Everton. Een mooie aanval over verschillende schijven kwam via Ross Barkley terecht bij de inglijdende Lukaku. De Belgische aanvalsleider kon de bal niet toucheren bij de tweede paal en stond tevens wederom buitenspel. Ook Manchester City kreeg een mogelijkheid via de diepste spits. Agüero legde de bal dichtbij het doel voor zijn linkerbeen, maar kon uiteindelijk doelman Joel niet testen met een dwarrelschot.

In de tegenstoot schoot Barkley de bal op het lichaam van doelman Caballero na een sprintduel met Nicolás Otamendi richting het doel. Kevin de Bruyne combineerde fraai met Agüero aan de andere kant van het veld. De Belg poogde met een draaiend schot vanaf de zestien. Doelman Joel was echter weer de reddende engel door de bal uit de hoek te duiken. Een kwartier voor tijd kwam de gelijkmaker er alsnog. Een perfect uitgevoerde counter via Fernandinho en Agüero bracht Jesús Navas oog in oog met Joel. De invaller faalde niet en schoof de bal langs de Everton-goalie: 1-1.

Twee minuten later werd er alweer verandering gebracht in de score. Een voorzet op maat van Gareth Barry werd fantastisch in het doel gekopt door topscorer Lukaku: 2-1. Bij het juichen liep de Belg van Everton een blessure op waardoor hij enkele minuten later gewisseld moest worden voor Arouna Koné. De voorsprong bleef echter op het bord. Over drie weken staat de return op het programma in Manchester. Everton reist dan in ieder geval af met een voorsprong op zak.

Door: Koen Larmit