09.01.2016 17:59

Watford wint lelijk, maar bekert wel verder

Vlak voor rust komt Watford in het FA Cup-duel met Newcastle United op voorsprong. Het is Troy Deeney, die in het midden van de feestvreugde staat, die het openingsdoelpunt voor zijn rekening neemt. (09-01-2016)

Watford FC was zaterdagmiddag net te sterk voor Newcastle United. De nummer negen en nummer achttien van de Premier League ontmoetten elkaar in de derde ronde van de FA Cup en het was de hoogstgeplaatste ploeg die met 1-0 als winnaar uit de bus kwam.

Newcastle-manager Steve McClaren koos voor deze wedstrijd voor een opvallende formatie. In plaats van het 4-4-2 waarmee The Mapgies dit seizoen vooralsnog ten strijde trokken, stond er vanmiddag een 3-5-2. Hiermee wilde de ploeg een beter resultaat halen dan in het eerdere onderlinge duel met Watford op St. James' Park, toen The Hornets een 1-2 overwinning boekten en de drie punten meenamen uit Newcastle upon Tyne.

De eerste helft werkte de 3-5-2 prima voor Newcastle. Het speelde beter dan Watford, dat negen plaatsen hoger staat in de Premier League. De ploeg uit het noordoosten van Engeland creëerde een aantal kansen, maar kwam niet tot scoren. Aan de andere kant scoorde Watford wel. 44 minuten lang had het niets in te brengen, maar door een fout van Georginio Wijnaldum kon Troy Deeney vogelvrij op doel af. Hij was erg koel en omspeelde Rob Elliot om binnen te schuiven, waardoor de thuisploeg met een gestolen voorsprong de rust inging.

In de tweede helft kreeg Watford het voor elkaar om nauwelijks in de problemen te komen. Het speelde geduldig en zorgde ervoor dat Newcastle maar zelden kansen creëerde. Het initiatief glipte uit de handen van The Magpies, die in de tweede helft teruggingen naar het 4-4-2 systeem. Dit wierp geen vruchten af. De thuisploeg speelde het bijzonder slim uit en plaatste zich daarmee voor de vierde ronde van de FA Cup.

Na negen ronden, bestaande uit zes kwalificatieronden en twee ronden in het hoofdtoernooi, zit Watford nog altijd in het oudste bekertoernooi ter wereld. Hiervoor was alleen deze overwinning nodig, aangezien de ploegen uit de twee bovenste divisies in Engeland pas in deze ronde waren ingestroomd. Voor Newcastle betekent deze nederlaag dat de FA Cup er na één ronde alweer opzit. Hierdoor kan alle focus op de Premier League, waar het van een degradatieplek moet afkomen.

Door: Nino Vermeulen