27.03.2016 11:35

Cultheld Bulthuis in Duitsland: "Ik ben écht"

Na een meer dan moeilijke start heeft Dave Bulthuis zich definitief in de basisopstelling van 1. FC Nürnberg geknokt. De verdediger, die vier jaar in het eerste van FC Utrecht speelde, is inmiddels een cultheld geworden in de 2. Bundesliga.

"Ik ben een type dat elke wedstrijd honderd procent gas geeft. Niets nalaten, niets laten liggen; dat is mijn karakter. Ik kon zelf ook altijd enorm genieten hoe Puyol tot het uiterste ging om wedstrijden met Barcelona te winnen. Mensen waarderen die instelling. Daarnaast ben ik écht. Bij mij is het: what you see is what you get", beschrijft Bulthuis in gesprek met Voetbal International zijn karakter.

Anderhalf jaar terug ging het echter een stuk minder met de linksback, die tegenwoordig in het hart van de defensie speelt. "Die slechte start kwam door een combinatie van factoren, zowel voor mezelf als voor FC Nürnberg. De club was het seizoen ervoor gedegradeerd uit de Bundesliga en er waren liefst twintig nieuwe spelers gekomen. Dan weet je één ding zeker: het zal niet direct soepel gaan lopen. Ikzelf was gehaald als linksback, maar op een of andere manier lag die positie me niet meer. In Duitsland moet je veel meer de ruimte voor je bespelen, ik kwam enorm te zoeken", legt Bulthuis uit.

De linkspoot kwam zelfs in het tweede elftal van FC Nürnberg terecht. Een flinke deksel op de neus. "Eén of twee seizoenen Nürnberg en dan door naar de Bundesliga, dat was mijn insteek. Het is niet te beschrijven zoals ik me het eerste half jaar heb gevoeld. Alles kon me op een gegeven moment gestolen worden. Ik heb zelfs de Ferrari verkocht, die ik mezelf had gegeven als bekroning voor mijn transfer naar Nürnberg. Als kleine jongen droomde ik al van die auto. Maar voor mijn gevoel klopte het niet. Ik speelde niet of zat op de bank en dan geeft het geen pas om in een Ferrari te rijden. Ik heb me aangepast. Aan mijn situatie en aan de stijl van de club."

"Als je niet speelt, rest je maar één middel: nog meer gas geven op de trainingen. Dat heb ik gedaan. Ismaël (Valérien Ismaël, de trainer waar Bulthuis in conflict mee kwam, red.) werd in november ontslagen en daarna heb ik met zijn opvolger René Weiler een gesprek gehad. Hij zag in mij een centrale verdediger, maar het zou wel moeilijk worden, zei hij erbij, want voor die posities kon hij ook beschikken over internationals. Door blessures kreeg ik een kans, ik speelde een wereldpot en sindsdien ben ik niet meer uit de ploeg geweest. Dat is de voetballerij. Als je een kans krijgt, moet je je tanden erin zetten en niet meer loslaten."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner