21.05.2016 22:48

Guardiola zwaait af met moeizame bekerwinst

Bayern München wint na strafschoppen van Borussia Dortmund in de finale van de DFB-Pokal. De ploeg van Pep Guardiola viert het feestje. (21-05-2016)

Bayern München heeft zaterdagavond na penalty's de DFB-Pokal weten te bemachtigen. De ploeg van Pep Guardiola, die zijn laatste duel coachte bij Der Rekordmeister, won na een 0-0 de strafschoppenserie.

In de aanloop naar deze Duitse bekerfinale was het hoofdonderwerp van veel gesprekken Mats Hummels, die zijn laatste wedstrijd voor Borussia Dortmund zou spelen. En dat gebeurde uitgerekend tegen zijn toekomstige club, Bayern München. Niettemin beloofde hij 'tot de laatste minuut alles voor geelzwart te geven'. Ook aan de andere kant vond er een afscheid plaats; Pep Guardiola zat bij Bayern voor het laatst op de bank voor zijn overstap naar Manchester City.

Dat bleek in de eerste helft in het Olympiastadion, waar het voornamelijk een defensief schouwspel was. Dortmund speelde met een vijfmansverdediging en gaf daarmee de opponent alle moeite om erdoorheen te voetballen. Bayern creëerde wel een aantal kansjes, maar was nooit écht gevaarlijk. Dortmund was, met name nadat de wedstrijd een beetje loskwam na een halfuur, bij vlagen gevaarlijk in de counter. De rappe Pierre-Emerick Aubameyang en Marco Reus brachten de Bayern-defensie regelmatig in de problemen, maar ook Die Borussen kwamen niet tot doelpunten in het eerste bedrijf.

In de tweede helft ontstonden er steeds meer kansen aan beide kanten. Binnen het eerste kwartier van het tweede bedrijf waren Robert Lewandowski en Frank Ribéry gevaarlijk voor Bayern, terwijl Aubameyang voor problemen zorgde aan de andere zijde. Naarmate de tijd vorderde, kreeg Der Rekordmeister steeds meer grip op het duel in Berlijn, waar de 1-0 lang in de lucht hing. De verdediging van Dortmund, die de afzwaaiende Hummels in de 78ste minuut verloor wegens een blessure, voorkwam met hangen en wurgen de beslissing.

Het bleef bij 0-0 in de tweede helft, waardoor de finale uitliep op verlenging. Deze verliep erg moeizaam. De krachten vloeiden weg na een lang seizoen, bij beide ploegen overmeesterden pijntjes de voetbalkwaliteiten. Speler na speler stortte ter aarde met kramp. Dat er ook in dit halfuur niet gescoord werd, mocht dan ook geen verrassing heten. Penalty's moesten dus de beslissing brengen in een slopende bekerfinale.

In deze strafschoppenserie was het eerste wapenfeit voor Bayern. Een matig ingeschoten van Sven Bender was prooi voor Neuer. Toen Sokratis Papastathopoulos eveneens een penalty miste door de buitenkant van de paal te raken, werd het wel heel lastig voor Dortmund. Toch was er hoop voor Die Borussen, toen Joshua Kimmich zijn strafschop erg matig inschoot en Bürki een makkelijke prooi gaf. Maar omdat Bayern vervolgens geen fout meer maakte, trok de ploeg van Guardiola aan het langste eind. Douglas Costa mocht uiteindelijk de beslissende strafschop tegen de touwen werken.

Pep Guardiola mocht dus na drie jaar afscheid nemen van Bayern met een mooie prijs. Hij pakte na die in 2014 zijn tweede beker in Duitsland, waardoor hij tevens zijn tweede dubbel voltooide. Een mooi afscheid voordat hij deze zomer vertrekt naar Manchester City. Voor de club zelf is het de achttiende bekerwinst in de historie.

Door: Nino Vermeulen