14.08.2016 22:21

Ancelotti start bij Bayern met Supercup-winst

Carlo Ancelotti heeft zijn periode bij Bayern München zondagavond aangevangen met winst van de Supercup. Zijn ploeg oogde bij vlagen nog wel zwak, maar was Borussia Dortmund uiteindelijk te slim af en won met 0-2.

Het Bayern München van de nieuwe trainer, Carlo Ancelotti, stelde teleur in de eerste helft. De defensie was, zoals Johan Cruijff zou zeggen, een geitenkaas. Mats Hummels, die afgelopen zomer de beladen transfer maken van Dortmund naar Bayern, ging erg vaak de fout in in de eerste helft. De gehele voorhoede van Dortmund, bestaande uit Adrián Ramos, Pierre-Emerick Aubameyang en Ousmane Dembélé, kreeg kansen op de openingstreffer, alleen keer op keer stond de goed keepende Manuel Neuer in de weg.

Bayern had het grootste gedeelte van de wedstrijd erg veel moeite om grip te krijgen, maar kreeg uiteindelijk wel de grootste kans van de eerste helft. Arturo Vidal verzuimde in de 38ste minuut in eerste instantie een perfect aangemeten voorzet van Javi Martínez binnen te koppen, waarna hij voor open doel nog een mogelijkheid kreeg om de score te openen. Hij kreeg het echter voor elkaar om de bal over het doel te werken, waardoor het bij 0-0 bleef in de eerste helft.

In de tweede helft bleef Dortmund de bovenliggende partij. De jeugdige back Felix Passlack en wederom Dembélé kregen kansen om de score eindelijk te openen, alleen Neuer bleef een sta-in-de-weg voor Die Borussen. Aan de andere kant was het uiteindelijk wél raak; in de 58ste minuut haalde Vidal zijn gram door ditmaal wel een rebound te benutten. Een volledig openliggende Dortmund-defensie bood de Chileen de kans om vrijstaand in te schieten, eerst nog Bürki op zijn pad tegen te komen, maar vervolgens beheerst af te maken en de ietwat onverdiende openingstreffer voor Bayern te verzorgen.

In het restant van de tweede helft had Dortmund moeite om kansen te blijven creëren. Bayern wist zich eindelijk georganiseerd te groeperen en haalde zodoende de angel uit de vijandige offensieven. Uiteindelijk viel de beslissing in de 79ste minuut, toen Thomas Müller, die in de rest van het duel eigenlijk nagenoeg onzichtbaar was, de 0-2 op het scorebord zette. Hij stond op het juiste moment op de goede plek nadat Hummels de bal richting doel kopte uit een corner en tikte beheerst de nummer twee tegen de touwen.

Daar bleef het bij in het Signal-Iduna Park, waar Bayern op zijn minst geflatteerd met de Duitse Supercup aan de haal ging. Een welkome start van het seizoen voor de ploeg van Ancelotti, hoewel er nog genoeg verbeterpunten te achterhalen zijn uit deze wedstrijd. Dortmund daarentegen liet met een aantal nieuwe mannen zien dat er zeker hoop is op een nieuw goed seizoen. De nederlaag zelf bewijst wel dat er nog genoeg werk aan de winkel is voor de geelzwarten van Thomas Tuchel.

Door: Nino Vermeulen