05.08.2017 09:00

Bosz kent ook met Dortmund slechte voorbereiding

Peter Bosz kent nog geen gelukkige voorbereiding met Borussia Dortmund op het nieuwe seizoen. Dinsdagavond werd de laatste krachtmeting voor de Supercup tegen Bayern München met 1-0 verloren van Atalanta.

De gelijkenissen met vorig seizoen zijn groot. Toen moest Bosz met Ajax snel presteren, aangezien de groepsfase van de Champions League bereikt moest worden. Na een slechte voorbereiding werd Ajax vervolgens uitgeschakeld door FK Rostov. Een jaar later moet de trainer met een nieuwe club weer snel presteren - 5 augustus is de Supercup tegen Bayern München - maar is de voorbereiding opnieuw niet gelukkig.

Een valse start
Bij zijn presentatie bij Ajax waarschuwde Bosz de fans: "We hebben tijd nodig om alles op de rit te krijgen." Dat bleek wel in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De oefenmeester wilde zijn eigen filosofie overbrengen op de selectie, maar deed dat op een nogal radicale manier. Het hoge drukken zetten, met de veelbesproken vijf-seconden-regel, resulteerde erin dat alle Ajacieden blind naar voren renden. De vuurdoop van Bosz, de wedstrijd tegen de Oostenrijke tweedeklasser FC Liefering, eindigde in een nederlaag: 4-3.

De rest van de voorbereiding bij Ajax verliep niet zoals gepland. Van de zes oefenwedstrijden die de Amsterdammers speelden, werd er maar één gewonnen. Het Franse AS Béziers, uitkomend in de derde divisie, werd met 0-2 verslagen. Clubs als Krylia Sovetov (1-2) en AFC (2-2) kreeg Ajax niet over de knie.

Na die slechte voorbereiding volgde de voorrondes van de Champions League. PAOK Saloniki werd nog ternauwernood overleefd (1-1 en 2-1), maar tegen FK Rostov ging het mis. Na het 1-1 gelijkspel in Amsterdam werd Ajax in Rusland volledig overlopen: 4-1 nederlaag en geen Champions League. Bosz en zijn manschappen waren niet op tijd klaar voor het grote werk.

De voorbereiding van Bosz bij Ajax:

  • 6 wedstrijden
  • 1 zege
  • 2 remises
  • 3 nederlagen

Opnieuw een ongelukkige voorbereiding
Een nieuwe club, een nieuwe voorbereiding voor Bosz. Borussia Dortmund maakt kennis met de aanvallende speelstijl van Bosz en dat heeft opnieuw tijd nodig. Ook in Duitsland speelt Bosz het 4-3-3 systeem, waarbij de vleugelspelers snel de diepte moeten zoeken. Bij balverlies moet er vol druk worden gezet, om het balbezit weer te heroveren.

De aanvallende speelstijl van Bosz brengt risico's met zich mee. Wanneer de spelers zijn plan niet tot in perfectie uitvoeren, ligt de organisatie op zijn gat. Aangezien de spelers de speelstijl in die korte tijd nog niet volledig onder de knie hebben, resulteert dat in vele tegendoelpunten. Geen enkele oefenwedstrijd werd een clean-sheet gepakt.

Dezelfde speelstijl als bij Ajax, zelfde resultaat. Het officieuze debuut was opnieuw een nederlaag: Rot-Weiss Essen, een club op het vierde niveau van Duitsland, won van grootmacht Borussia Dortmund met 3-2. Na die nederlaag volgden wisselvallige oefenwedstrijden. Waar Bosz met Ajax geen oefenwedstrijd speelde waar veel moed uit kon worden gehaald, was dat bij 'BVB' wel het geval: AC Milan werd met 3-1 verslagen. Die knappe zege werd weer gevolgd door nederlagen tegen Espanyol en Atalanta.

De voorbereiding van Bosz bij Borussia Dortmund:

  • 6 wedstrijden
  • 2 zeges
  • 1 remise
  • 3 nederlagen
  • 0 clean-sheets

Zaterdag 5 augustus volgt de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen. Als winnaar van de DFB Pokal neemt Borussia Dortmund het op tegen landskampioen Bayern München. Waar Bosz bij Ajax glorieus kon starten met kwalificatie voor de Champions League, kan hij met Borussia Dortmund starten met een prijs. Lukt het Bosz ditmaal wel om zijn ploeg op tijd klaar te stomen voor het grote werk?

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner