01.09.2014 18:09

Van Gaal heeft de grootste portemonnee

Louis van Gaal strijkt deze zomer met de eer het meeste geld aan nieuwe spelers te hebben uitgegeven. De nieuwe trainer van Manchester United kocht voor bijna tweehonderd miljoen euro in. Ángel Di María was zijn duurste aankoop. De Argentijn kwam voor 75 miljoen over van Real Madrid. Voor Ander Herrera (37 miljoen euro), Luke Shaw (45 miljoen euro), Marcos Rojo (twintig miljoen euro) en Daley Blind (17,5 miljoen euro) trok de oud-bondscoach eveneens gewillig de geldbuidel.

De meest spraakmakende en tevens duurste transfer uit de afgelopen periode betrof die van Luis Suárez. De Uruguyaan verkaste voor een bedrag van naar verluidt 84 miljoen euro van Liverpool naar FC Barcelona. De 27-jarige spits tekende een contract voor vijf jaar, maar hij kan Barça pas eind oktober van dienst zijn. Suárez is vanwege het bijten van een tegenstander op het WK voor vier maanden geschorst.

Real Madrid roerde zich ook stevig op de transfermarkt en sloeg toe direct na het WK voetbal. De kampioen van de Champions League versterkte zich met de Colombiaan James Rodriguez. De sensatie van het WK kwam voor tachtig miljoen over van AS Monaco. Tevens kocht de Koninklijke de Duitse international Toni Kroos. Bayern München ving dertig miljoen euro voor de wereldkampioen.

Balotelli

Een andere sterspeler die deze zomer van club veranderde was Diego Costa. De Spaanse aanvaller maakte voor ruim veertig miljoen euro de overstap van Atlético Madrid naar Chelsea. De Londense club ontdeed zich op zijn beurt voor vijftig miljoen euro van David Luiz. De Braziliaanse verdediger is getransfereerd naar Paris Saint Germain.

De Italiaanse international Mario Balotelli keerde terug naar de Premier League. De wispelturige aanvaller verhuisde van AC Milan naar Liverpool. De Engelse club betaalde naar verluidt twintig miljoen euro. Balotelli voetbalde eerder voor Manchester City.

Xabi Alonso

Andere transfers waarbij veel geld was gemoeid, waren die van de Marokkaan Mehdi Benatia van AS Roma naar Bayern München (dertig miljoen euro), de Spanjaard Xabi Alonso van Real Madrid naar Bayern München (tien miljoen euro), de Belg Thomas Vermaelen van Arsenal naar FC Barcelona (negentien miljoen euro) en de Fransman Loïc Remy van Queens Park Rangers naar Chelsea (vijftien miljoen euro).

Samuel Eto'o (transfervrij) wachtte lang met het kiezen van een nieuwe club. De 33-jarige spits van Kameroen was zelfs even in beeld bij Ajax, maar hij koos uiteindelijk voor Everton.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner