29.10.2014 13:30

Foto van de Week: De leerling en zijn meester

José Mourinho (achter) geeft Louis van Gaal (voor) een knuffel voorafgaand aan het competiiteduel Manchester United - Chelsea. Voetbal.com Foto van de Week. (26-10-2014)
José Mourinho (achter) geeft Louis van Gaal (voor) een knuffel voorafgaand aan het competiiteduel Manchester United - Chelsea. Voetbal.com Foto van de Week. (26-10-2014)

Louis van Gaal en José Mourinho. Al jaren zijn het goede vrienden van elkaar. Afgelopen zondag stonden ze in de competitie tegenover mekaar en dat leverde een mooi kiekje op.

De ontmoeting

We moeten een aantal jaar terug in de tijd om de ontmoeting van Mourinho en Van Gaal uit te leggen. Het jaar was 1997. Mourinho had er net een jaar als vertaler/assistent opzitten bij het FC Barcelona van Sir Bobby Robson. De clubleiding besloot de Engelsman eruit te gooien na het seizoen 1996/1997 en stelde Van Gaal aan als trainer. Mourinho wilde vertrekken, maar Van Gaal ging het gesprek aan met de Portugees en overtuigde hem te blijven. Het tweetal werkte vervolgens drie jaar samen bij Barcelona en daarmee werd een eeuwige vriendschap geboren.

De meester

Van Gaal vertrok in 2000 bij Barcelona, maar keerde twee jaar later terug in Catalonië. Zijn tweede periode in Spanje duurde slechts anderhalf jaar. Van Gaal behaalde in zijn carrière zeven landstitels. Ajax (drie keer), Barcelona (twee), AZ (één) en Bayern München (één) weten wat het is om met de Amsterdammer kampioen te worden. Daarnaast won hij ook een aantal bekers en de Champions League met Ajax. Bovendien werd hij derde met het Nederlands elftal op het WK in Brazilië.

De leerling

De carrière van Mourinho kwam na zijn vertrek bij Barcelona moeizaam op gang. Zijn periode bij Benfica was kort. Vervolgens kwam hij terecht bij het kleine União Leiria. Bij die club presteerde hij boven verwachting, waardoor FC Porto hem een kans gaf. Porto werd onder Mourinho tweemaal kampioen, maar Mourinho presteerde het om met Porto eerst de UEFA Cup en het jaar daarna de Champions League te winnen. Vervolgens werd hij manager van Chelsea, Internazionale en Real Madrid, waar hij veel prijzen won. In negen jaar tijd won hij vijf landstitels, nog een keer de Champions League en vijf bekers. Vorig seizoen keerde hij terug bij Chelsea, maar prijzen won hij nog niet sinds zijn terugkeer in Londen.

Champions League

Tijdens het seizoen 2009/2010 stonden Mourinho en Van Gaal ook al tegenover elkaar. Van Gaal was trainer van Bayern München, terwijl Mourinho bij Internazionale aan het roer stond. In Santiago Bernabéu werd er gevochten om de Champions League. De Portugees kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Twee doelpunten van Diego Milito bezorgde Internazionale de overwinning.

De hereniging

Afgelopen zondag ontving Van Gaal en Manchester United de ploeg van Mourinho op Old Trafford. De Londenaren kwamen naar Manchester voor drie punten. Chelsea was de laatste tijd heer en meester in Engeland, waardoor niemand rekening hield met één of meer punten voor Van Gaal. In de eerste helft kon Manchester goed meekomen met Chelsea, maar de thuisploeg vergat te scoren. In de tweede helft was Chelsea een stuk beter. ‘The Blues’ kwamen dan ook terecht op voorsprong. Chelsea leek de punten mee te nemen naar Londen, maar in de blessuretijd scoorde Robin van Persie de gelijkmaker. Van Gaal kreeg voorafgaand aan de wedstrijd een knuffel van een goedlachse Mourinho. Na afloop kreeg Van Gaal weer een knuffel, maar deze keer was het een kille en koude omhelzing van de Portugees. Mourinho was namelijk ‘not amused’ over van alles en nog wat, maar het tweetal zal na afloop hoogstwaarschijnlijk wel even een hapje hebben gegeten en de herinneringen uit Barcelona hebben opgehaald. Of zou Mourinho na het gestolen punt zich hebben ziek gemeld bij meester Van Gaal?

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner