08.12.2014 22:52

Van Persie schiet Van Gaal langs Koeman

Robin van Persie (r.) viert zijn doelpunt tijdens Southampton - Manchester United. (08-12-2014).

In een wel heel Nederlands getinte wedstrijd heeft Manchester United met 1-2 gewonnen van Southampton. Robin van Persie werd maandagavond matchwinner in het Saint Mary's, door twee keer te scoren.

Southampton en Manchester United maakten er geen heel spannende wedstrijd van in het eerste kwartier, maar dankzij José Fonte viel er toch wat te juichen in Southampton. De aanvoerder van de thuisploeg speelde de bal zonder te kijken terug op Fraser Forster en Robin van Persie had dat volledig door. De Nederlander pikte op, omspeelde Forster half en schoof de bal onder de keeper door: 0-1. Manchester United werd in het zadel geholpen, maar de uitploeg drukte niet door. Het liet Southampton steeds meer in het spel komen en daar kreeg het de rekening voor gepresenteerd. Graziano Pellè stond na een half uur spelen op de juiste plek na een gekraakt schot en werkte van dichtbij hard binnen: 1-1.

Gemiste kansen

In de tweede helft was Southampton weer snel de bovenliggende partij en had het op voorsprong moeten komen via Shane Long. De aanvaller werd volledig vrijgelaten bij de tweede paal, maar zijn kopbal van dichtbij miste richting en kwam op het lichaam van David de Gea. Long hielp in de eerste helft ook al een aardige kans om zeep en de twee missers bleken uiteindelijk dure foutjes. Twintig minuten voor tijd vestigde Van Persie namelijk weer de aandacht op zich.

Uniciteit in de Premier League

De Nederlandse spits liep goed door na een lange vrije trap van Wayne Rooney en tikte volledig vrijstaand de 1-2 achter Forster. Manchester United liet zich naarmate de eindstreep in zicht kwam steeds verder terugzakken en de ploeg van Louis van Gaal hield stand. Hierdoor mag Van Gaal zich de eerste winnaar van een Nederlands onderonsje in de Premier League noemen. Nog nooit eerder stonden twee Nederlandse oefenmeesters tegenover elkaar in de Engelse competitie.

Manchester United zelf doet ook goede zaken op de ranglijst. De ploeg gaat over Southampton heen en staat nu derde achter Chelsea en Manchester City. De achterstand op nummer twee City bedraagt maar vijf punten. Southampton zakt naar de vijfde plek, waardoor Europees voetbal aan het einde van het seizoen opeens niet meer zo vanzelfsprekend is. Onder andere Arsenal hijgt de gebroeders Koeman in de nek.

Door: Jos Boesveld