14.12.2014 16:21

Manchester United boekt zesde zege op rij

Manchester United heeft zondagmiddag voor de zesde keer op rij gewonnen. Op Old Trafford won werd aartsrivaal Liverpool met 3-0 aan de kant gezet. Wayne Rooney, Juan Mata en Robin van Persie zorgden voor de doelpunten.

De trainers van Manchester United en Liverpool hadden een paar verrassingen in petto. Louis van Gaal had een basisplaats ingeruimd voor de jonge James Wilson, die de voorkeur kreeg boven de dure huurling Radamel Falcao. Liverpool-manager Brendan Rodgers hield doelman Simon Mignolet op de bank. Brad Jones verving de Belgische goalie. Ook spitsen Rickie Lambert en Mario Balotelli begonnen als wisselspeler.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Liverpool. Op aangeven van Adam Lallana kreeg Raheem Sterling, de enige echte aanvaller bij de bezoekers, een grote kans. Sterling schoot de bal echter niet goed in, waardoor David de Gea redding kon brengen. Waar Liverpool een grote kans miste, scoorde Manchester United even later wel. Het was Rooney die op aangeven van Antonio Valencia de bal beheerste in de hoek schoof.

Na de openingstreffer leek Liverpool van slag, maar Manchester United verzuimde door te drukken. Scheidsrechter Martin Atkinson moest in de eerste helft geregeld de gele kaart trekken. Liefst vijf spelers, van wie vier van de thuisploeg, werden in de eerste 45 minuten op de bon geslingerd. De arbiter was scherp, maar dat gold niet voor de grensrechter. Vlak voor rust nam de vlaggenist op een cruciaal moment een buitenspelgeval niet waar. Van Persie verlengde een voorzet van Ashley Young, waarna Mata - die bij het verlengen van Van Persie buitenspel stond - de 2-0 binnenkopte.

In de tweede helft ontpopte De Gea, die in het eerste bedrijf ook al enkele goede reddingen verrichtte, tot man van de wedstrijd. De Spanjaard voorkwam keer op keer een doelpunt van Liverpool. Zo redde hij  vlak na rust uitstekend op een inzet van Sterling, die de doelman al zo goed als voorbij was. In de 67e minuut van de wedstrijd voorkwam De Gea dat invaller Mario Balotelli scoorde. De goalie kreeg zijn hand tegen de inzet van de Italiaan waardoor de bal niet in het doel, maar op de lat belandde.

Naarmate de tweede helft vorderde, ging Manchester United achterover leunen en wachtte het geduldig tot het toe kon slaan. Dat leverde een kans voor Rooney op, maar de aanvoerder schoot niet goed in. Niet veel later volgde alsnog de 3-0. Mata profiteerde van slecht verdedigen van Alberto Moreno en legde de bal terug op de Nederlander, die beheerste het derde doelpunt van de wedstrijd binnenschoot. In de slotfase kreeg Liverpool nog veel kansen, maar De Gea was keer op keer een sta-in-de-weg.

Door de overwinning komt Manchester United op 31 punten uit zestien duels. De achterstand op koploper Chelsea bedraagt acht punten en op nummer twee Manchester City vijf punten. Liverpool vinden we terug op de negende plaats met 21 punten.

Door: Vincent Houttuin