17.12.2014 10:00

Foto van de Week: Super David de Gea

Manchester United won afgelopen weekend voor de zesde keer op rij. Het succes van de afgelopen weken heeft Louis van Gaal niet aan zijn voorhoede te danken, maar aan de man onder de lat.

Beste doelman van de Premier League

David de Gea hield Manchester United tijdens het competitieduel met Liverpool (3-0) op de been. Raheem Sterling dook een aantal keer gevaarlijk op voor de Spaanse goalie, maar De Gea bleek een te grote sta-in-de-weg voor de jonge Engelsman. Het was niet de eerste keer dat De Gea dit seizoen belangrijk was voor 'The Red Devils'. De Gea werd de afgelopen maand namelijk door Manchester United verkozen tot Speler van de Maand. Manchester United kan niet rekenen op een sterke defensie, waardoor er veel druk op De Gea is komen te liggen. De sluitpost is tijdens het huidige seizoen echter een constante factor en is momenteel waarschijnlijk de beste doelman van de Premier League.

Concurrentie

De Gea heeft in Engeland natuurlijk een aantal sterke concurrenten. Thibaut Courtois (Chelsea) en Joe Hart (Manchester City) kunnen bijvoorbeeld ook een aardig potje keepen, maar volgens Opta is De Gea dit seizoen de beste als het gaat om schoten tegenhouden binnen het strafschopgebied. De Gea heeft antwoord op 72% van de schoten op zijn doel van binnen het strafschopgebied. Brad Guzan (Aston Villa) volgt op 70%. Ook Ben Foster (West Bromwich Albion) 66%, Hart 65% en Robert Green (Queens Park Rangers) 64% staan in de top vijf. De Gea heeft niet de meeste clean sheets, maar dat is vrij lastig bij Manchester United. De achterhoede speelt bijna elke wedstrijd in een andere samenstelling. Fraser Forster (Southampton) zeven, Łukasz Fabiański (Swansea City) zes, Foster zes en Hart zes hebben meer clean sheets dan De Gea. De Spanjaard staat namelijk op vijf clean sheets in de Premier League.

Neuer

De Gea is misschien nog niet op het niveau van Manuel Neuer (Bayern München), maar wat niet is kan nog komen. Niemand had namelijk verwacht dat De Gea tot dit niveau zou kunnen groeien. De Spanjaard werd door Manchester United in de zomer van 2011 overgenomen van Atlético Madrid. De Gea had in zijn beginperiode veel moeite met het 'geweld' in de Premier League. Daarnaast moest hij Edwin van der Sar opvolgen, die een goede staat van dienst had opgebouwd in de jaren daarvoor. De Gea ging in zijn beginperiode hier en daar in de fout. Vooral met hoge ballen had hij moeite, maar de Spanjaard gaf niet op en knokte zich terug. Elk jaar werd De Gea beter en dit seizoen is hij uitgegroeid tot de absolute uitblinker bij Manchester United. Wayne Rooney is weliswaar de beste veldspeler, maar zonder De Gea zou Manchester United niet op de derde plaats staan. Laten we hopen voor Van Gaal dat De Gea deze vorm weet te behouden, want dan valt het een stuk minder op dat de verdediging van de Engelsen uitermate zwak is.

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner