22.02.2015 19:06

Verliezend Southampton niet effectief genoeg

Ronald Koeman heeft met Southampton een zure zondagmiddag beleefd. In eigen huis ging de ploeg met 0-2 onderuit tegen Liverpool, maar had eigenlijk meer verdiend. De nederlaag was vooral te danken aan het feit dat Southampton niet effectief genoeg was. Liverpool was dat juist wel.

Southampton en Liverpool schotelden het publiek op Saint Mary's in de eerste helft een echt spektakelstuk voor. Met name Southampton gaf meteen vol gas en dat resulteerde direct in een goede kans. Voormalig sc Heerenveen-speler Filip Đuričić - hij vierde zijn basisdebuut - was daarbij hoofdspeler. De Servische middenvelder ging in het strafschopgebied naar de grond, maar de roep om een penalty werd weggewuifd door scheidsrechter Kevin Friend.

Dat was slechts het begin van het spektakelstuk, want amper een minuut later lag de bal er aan de andere kant in. Coutinho besloot van een kleine dertig meter uit te halen en dat deed hij erg succesvol. Coutinho krulde de bal fraai in het vijandelijke doel. Maar lang leek Liverpool niet van de vroege voorsprong te kunnen genieten. Eljero Elia had namelijk de gelijkmaker op de schoen. Op aangeven van Đuričić had de rappe aanvaller alle tijd om uit te halen. Dat deed Elia veel te gehaast waardoor de bal naast ging.

Southampton bleef onverstoord verder gaan en bleef de bovenliggende partij, maar slaagde er in het vervolg van de eerste helft niet in grote kansen te creëren. Die kwamen er pas in de laatste vijf minuten. Weer was het Elia die had moeten scoren. Hij ging helemaal alleen af op doelman Simon Mignolet. De Belg was echter attent en kon de geweldige kans voor Southampton onschadelijk maken. Mignolet zag Southampton in de allerlaatste minuut ook nog eens een bal missen in de scrimmage.

De tweede helft kwam maar heel moeizaam op gang. Southampton had veelvuldig balbezit en met Morgan Schneiderlin voor Steven Davis en Sadio Mané voor James Ward-Prowse had Southampton-manager Ronald Koeman goede bedoelingen. Dat leverde weinig op. Liverpool vond het allemaal wel best. De gasten stonden geconcentreerd te verdedigen, gaven weinig kansen weg en wachtten geduldig af.

Dat geduld werd beloond, want de gasten profiteerden optimaal van zwak verdedigen bij Southampton. De thuisploeg leverde de bal bij het opzetten van een aanval zomaar in. Liverpool was daar als de kippen bij, hoewel Matt Targett de fout nog onschadelijk leek te maken. Hij ging echter nog opzichtiger in de fout. Targett leverde de bal zomaar in bij Raheem Sterling. Het talent pakte dat cadeautje gretig uit.

Door de zege doet Liverpool weer volop mee om de bovenste plaatsen. Het is nummer zes Tottenham Hotspur voorbij en is Southampton tot op een punt genaderd. Met 45 punten heeft Liverpool ook Manchester United (47 punten) en Arsenal (48) in het vizier. Southampton kan de nederlaag hebben, maar de ploeg heeft al voor de derde thuiswedstrijd op rij niet gescoord en dat moet Koeman toch zorgen baren.