04.04.2015 15:35

Oppermachtig Arsenal laat Liverpool kansloos

Twee Fransozen zoeken elkaar op na een doelpunt van Arsenal. Laurent Koscielny (l.) en Olivier Giroud vieren de 3-0 voorsprong tegen Liverpool. (04-04-2015)

Arsenal houdt de titelaspiraties nog altijd in leven na een klinkende overwinning op Liverpool. Door een 4-1 zege is het gat met koploper Chelsea geslonken tot vier punten.

Arsenal liet er vanaf minuut één geen gras over groeien. De ploeg van Arsene Wenger zette direct veel druk op de defensie van Liverpool. Dat leidde al snel tot een paar geweldige kansen voor de thuisploeg. Na een fout van Kolo Touré kon Aaron Ramsey zomaar richting Simon Mignolet toelopen, maar de Belgische doelman redde knap. In de rebound voorkwam Touré dat de aanstormende Santi Cazorla de bal in het doel kon tikken. Mignolet was daarvoor ook al attent op een hard schot van Cazorla.

Na een kwartier spelen ging de storm wat liggen. Dat gaf Liverpool de kans om zich te herpakken en dat deed het ook. De ploeg van Brendan Rodgers kreeg meer en meer grip op de wedstrijd en had na twintig minuten spelen op voorsprong moeten komen. Lazar Markovic liep samen met Raheem Sterling op doelman David Ospina af. Markovic was niet zelfzuchtig en legde af, maar de pass op Sterling was te scherp. Hierna waren Coutinho en Sterling nog dichtbij, maar hun pogingen gingen rakelings naast.

De thuisploeg had het even moeilijk, maar na ruim 35 minuten spelen kwam de ploeg van Wenger ietwat verrassend op voorsprong. Héctor Bellerín kwam onbedreigd de zestien meter binnen en schoot met zijn linker fraai raak in de linkerhoek. Nog geen twee minuten later verdubbelde Mesut Özil de voorsprong door een vrije trap schitterend in de linkerhoek te krullen. En tot overmaat van ramp kwam Liverpool voor rust ook nog met 3-0 achter, nadat Alexis Sánches met zijn twintigste Arsenal-treffer de bal snoeihard tegen de touwen schoot.

In de eerste fase na rust golfde het spel op en neer. Vooral beide doelmannen konden zich onderscheiden. Zo redde Mignolet op miraculeuze wijze een harde kopbal van Oliver Giroud en voorkwam Ospina dat Emre Can de 3-1 op het scorebord zette. Arsenal deed het in de laatste twintig minuten rustig aan en kreeg zelfs nog een strafschop tegen. Bellerín haalde Sterling onderuit, die op zijn beurt ietwat gewillig naar de grond ging. Jordan Henderson schoot de strafschop ternauwernood raak.

Liverpool probeerde het hierna nog wel, maar na de tweede gele kaart van Emre Can kon het Arsenal niet meer moeilijk maken. Arsenal werd nog wel gevaarlijk. Eerst schoot Cazorla nog op de paal, maar vlak voor tijd maakte Giroud nog de 4-1 na een knappe actie. Het was tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Door de zege klimt Arsenal naar plek twee, met één wedstrijd meer dan Manchester City. Ook koploper Chelsea komt dit weekend nog in actie, maar voelt de hete adem van Arsenal in de nek. Liverpool blijft vijfde staan, maar Southampton en Tottenham Hotspur kunnen dit weekend over The Reds heen gaan.

Door: Rijcko Treep