12.04.2015 18:52

Man United in wervelende derby voorbij City

De spelers van Manchester United vieren feest na de voorsprong tegen Manchester City. (12-04-2015).

Op 12 februari 2011 won Manchester United voor het laatst in eigen huis van Manchester City. De bezoekers begonnen wervelend aan de wedstrijd, maar aan de hand van Ashley Young - die goed was voor één doelpunt en twee assists - bleek Manchester United toch te sterk voor Manchester City: 4-2.

Manchester City kwam ontzettend sterk uit de startblokken. De ploeg van trainer Manuel Pellegrini was dominant, waardoor de voorsprong die na acht speelminuten op het scorebord stond, terecht was. Sergio Agüero kreeg van David Silva een niet te missen kans en bracht Manchester City daarmee op voorsprong: 0-1. De bezoekers bleven na de voorsprong de bovenliggende partij, maar zes minuten na de openingstreffer van Agüero stond het plotseling gelijk. Ashley Young schoot de bal in twee pogingen achter doelman Joe Hart: 1-1.

De bezoekers bleven dreigend na de gelijkmaker van Young. Een nieuwe treffer van Manchester City hing in de lucht, maar na een klein half uur spelen was het Manchester United dat tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Marouane Fellaini kopte een goede voorzet vanaf de linkerkant van Young tegen de touwen: 2-1. Na de treffer van Fellaini nam Manchester United het heft in handen, maar voor de theepauze werd er niet meer gescoord.

De tweede helft ging verder zoals de eerste was geëindigd. Manchester United was in de beginfase van het tweede bedrijf de bovenliggende partij en had acht minuten na rust de voorsprong verder moeten uitbouwen. Michael Carrick kreeg een niet te missen kans, maar zijn poging werd geblokt. Manchester City had tijdens de tweede helft totaal geen antwoord op het spel van Manchester United en kreeg in de 67e minuut een nieuwe tegenslag te verwerken.

Juan Mata werd in stelling gebracht dankzij Wayne Rooney. De Spanjaard stond in buitenspelpositie, maar mocht door van de wedstrijdleiding. Oog in oog met doelman Hart bleef de middenvelder rustig: 3-1.  Na de 3-1 was de wedstrijd beslist. Manchester City kon geen vuist maken en moest nog een vierde tegentreffer slikken. Chris Smalling kopte een vrije trap van Young achter Hart: 4-1. In de slotfase scoorde Agüero nog wel de 4-2, maar het mocht niet meer baten.

Manchester United heeft na de overwinning 65 punten. Manchester City blijft vanzelfsprekend op 61 punten staan. Volgende week heeft Van Gaal wederom een zware tegenstander. Manchester United moet dan op bezoek bij Chelsea, terwijl Manchester City zich mag revancheren tegen West Ham United.

Door: Jurre Hermans